Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Dnes budeme viac pod dáždnikom ako na slnku. Aj s továrňou na zábavu!

Európu trápia silné dažde a búrky. Tie neminú ani Slovensko. Koniec týždňa a víkend si vodu na kúpaliskách neužijeme. Nech nás ale neodradí dnešná pranostika: Daždivý jún celé leto pokazí!

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Dnes budeme viac pod dáždnikom ako na slnku. Aj s továrňou na zábavu!
Zdroj: TASR

Západ: Polooblačno až oblačno a miestami prehánky, ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota 24 až 26 °C, slabý premenlivý vietor.

Stred: Veľká, miestami prechodne zmenšená oblačnosť. Miestami prehánky, ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota 22 až 25 °C. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 12 °C, fúkať bude slabý premenlivý vietor.

Východ: Podobné počasie bude aj na východe. Veľká, miestami prechodne zmenšená oblačnosť. Miestami prehánky, ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota 22 až 25 °C. Slabý premenlivý vietor.

Meniny majú Karolíny

Ženské meno Karolína je odvodené od mužského mena Karol, ktoré je nemeckého pôvodu a znamená „muž“ a vzniklo z neho aj slovo kráľ. Karolíny sú ťažko ovplyvniteľné. Tieto ženy sú predovšetkým sebaisté a majú silnú vôľu.

Štúdium je pre ne málo príťažlivé, študujú skôr z povinnosti. Skutočne zanietené začínajú byť až vtedy, keď sa rozhodujú pre povolanie. Karolínky vynikajú najmä ako matky. V citovom živote sú skôr zdržanlivé, to im však nebráni nájsť si partnera. Ich zdravie je väčšinou pevné a majú veľa životných síl.

Stalo sa doma

1946 – Narodila sa v Trnave divadelná a filmová herečka Soňa Valentová, členka Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave.

1914 – Vo Washingtone (USA) predviedol vynálezca Štefan Banič verejnosti, zástupcom patentového úradu a letectva USA padák vlastnej konštrukcie a bezpečne s ním zoskočil zo strechy 15-poschodovej budovy.

2008 – Zelenú vstupu Slovenska do eurozóny k 1. januáru 2009 dali ministri financií členských krajín Európskej únie (EÚ) na zasadnutí Rady EÚ.

Stalo sa vo svete

1986 – Narodil sa španielsky tenista, bývalá svetová jednotka Rafael Nadal, olympijsky víťaz (čínsky Peking 2008), sedemnásobný víťaz French Open, dvojnásobný víťaz Wimbledonu, držiteľ titulu na Australia Open (2009), víťaz US Open v roku 2010.

1657 – Zomrel anglický lekár a anatóm William Harvey, zakladateľ modernej fyziológie a objaviteľ krvného obehu. Narodil sa 1.4.1578.

2000 – Archeológovia oznámili, že na dne Stredozemného mora našli 2500 rokov staré pozostatky troch faraónskych miest, ktoré boli predtým známe len z gréckych tragédií, cestopisov a legiend.

Skladba dňa

Pamätáte si na Fun Factory? Dnešnou hudobnou oslávenkyňou (1971) je Marie-Anett Mey, speváčka disco-popovej formácie. Svoju spevácku dráhu začínala v skupine Darkness. Od roku 1994 účinkovala v nemeckej formácii Fun Factory, tá vznikla rok predtým. Prvý album Fun-Tastic vydali v roku 1995.

Hitmi z tohto obdobia boli skladby I Wanna Be With U, Celebration a Doo Wah Diddy. Po odchode z Fun Factory vytvorila Marie-Anett spolu s Rodney Harrisonom formáciu Fun Affairs.

Fun Factory
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM