Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Do konca roka zostáva posledných 14 dní, oslavuje Kornélia

Pranostika na dnes hovorí: "O svatém Lazaru ucpi v senci každou spáru." Meniny oslavuje Kornélia. Teploty -1 až 4 stupne C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Do konca roka zostáva posledných 14 dní, oslavuje Kornélia
Zdroj: TASR

Západ: premenlivá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 1 až –2 a najvyššie denné 1 až 4 stupne C.

Stred: premenlivá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 0 až –5 a najvyššie denné –1 až 3 stupňov C.

Východ: premenlivá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 0 až –4 a najvyššie denné –1 až 3 stupne C.

Meniny má Kornélia

Ženské meno Kornélia je odvodené z mena rímskeho rodu „Cornelius“, ktoré v preklade znamená „roh“. Nositeľky tohto na Slovensku málo rozšíreného mena oslovujeme Nela, Nelka, Nelinka.

Kornélie, ktoré majú meniny 17. decembra, sú pôvabné, aktívne. Avšak ťažko sa dajú usmerňovať a navyše sú svojrázne. Majú výrazné reakcie, sú presvedčivé a ľahko sa prispôsobujú okoliu. Niekedy privádzajú iných do pomykova.

Sotva sa Kornélie postavia na vlastné nohy, už majú jasnú predstavu o svojom živote. Dvere sa im zvyčajne pootvoria do akéhokoľvek povolania, pre ktoré sa rozhodnú.

Nositeľky tohto mena sú od prírody silné. Únave alebo chorobe podľahnú len málokedy.

Stalo sa doma

1526 – Na bratislavskom sneme zvolili za uhorského kráľa Ferdinanda I. Habsburského.

1908 – Bola otvorená prvá trať Tatranskej elektrickej železnice z Popradu do Starého Smokovca.

1978 – Uvedením prvého energetického bloku do skúšobnej prevádzky začala svoju činnosť prvá československá atómová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach.

1987 – Gustáv Husák rezignoval na funkciu generálneho tajomníka ÚV KSČ a nahradil ho Miloš Jakeš.

1992 – Prejavmi najvyšších predstaviteľov federácie a štátnou hymnou Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) sa skončila historicky posledná schôdza Federálneho zhromaždenia (FZ) ČSFR. Poslanci na nej prijali záverečné uznesenie o ústavnosti procesu zániku ČSFR a vzniku samostatnej Slovenskej republiky (SR) a samostatnej Českej republiky (ČR).

2005 – Rozhodnutie o zlúčení s SDKÚ prijali v Banskej Bystrici delegáti mimoriadneho kongresu Demokratickej strany (DS). Za uznesenie o fúzií s SDKÚ a za zmluvu o zlúčení s SDKÚ hlasovalo 102 zo 168 účastníkov kongresu, pričom na jeho schválenie bolo potrebných 101 hlasov.

Stalo sa v zahraničí

1903 – V americkej Severnej Karolíne sa uskutočnil prvý riadený let motorovým lietadlom. Pilotom bol vynálezca Orville Wright.

1925 – Turecko uzavrelo vo francúzskej metropole Paríži desaťročný pakt o vzájomnom neútočení a neutralite so Sovietskym zväzom.

1947 – Americký Kongres schválil Program Európskej obnovy, tzv. Marshallov plán.

1983 – Pri výbuchu bomby pred obchodným domom v centre britského Londýna zahynulo šesť ľudí a ďalších 90 osôb utrpelo zranenia. Za útokom stáli príslušníci Írskej republikánskej armády (IRA).

1986 – Lekári v britskom Cambridge ako prví na svete transplantovali britskej pacientke Davine Thompsonovej súčasne srdce, pľúca aj pečeň.

1996 – Za nového generálneho tajomníka OSN zvolili Kofiho Annana z Ghany. Tento post zastával dve funkčné obdobia do 31.12.2006, kedy ho nahradil juhokórejčan Pan Ki-mun.

2001 – Pristátie misie STS-108 raketoplánu Endeavour na Zemi.

2011 – Najmenej 436 ľudí zahynulo pri náhlych záplavách a zosuvoch pôdy spôsobených tropickou búrkou Washi na juhu Filipín.

Skladba dňa

1770 – Narodil sa (ako deň narodenia sa uvádza aj 16. december) nemecký hudobný skladateľ LUDWIG VAN BEETHOVEN, jeden z najvýznamnejších svetových hudobníkov, predstaviteľ vrcholného klasicizmu. Z jeho rozsiahleho diela vyniká 9 symfónií a to najmä 3. symfónia Es dur známa ako Eroica, 5. symfónia c mol – Osudová, 6. symfónia F dur Pastorálna a asi najznámejšia 9. symfónia d mol – Óda na radosť. Okrem piatich klavírnych koncertov sú známe aj jeho klavírne sonáty a to hlavne sonáta c mol Patetická, sonáta cis mol Mesačného svitu, alebo sonáta f mol Appassionata. Je aj autorom jedinej opery Fidélio. Významnými dielami sú aj Missa solemnis a oratórium Kristus na hore Olivovej. Zomrel 26.3.1827.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM