Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Februárové slnko je falošné

Dnešná pranostika hovorí, že hoci vo februári svieti slnko, jeho lúče ešte nezohrievajú. V nedeľu bude oblačno, miestami prehánky. Teploty 2 až 11 °C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Februárové slnko je falošné
Zdroj: TASR

Západ: Prevažne oblačno. Najvyššia denná teplota 9 až 11 st. Prevažne južný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h), k večeru bude slabnúť.

Stred: Prevažne oblačno, ojedinele slabé zrážky, zrána aj v nižších, postupne už len vo vysokých polohách snehové. Najvyššia denná teplota 6 až 9 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +1 st. Južný až juhozápadný vietor do 5 m/s (20 km/h), k večeru bude slabnúť.

Východ: Oblačno až zamračené, na juhu aj zmenšená oblačnosť. Ojedinele slabý dážď. Najvyššia denná teplota 6 až 9 st. Južný až juhozápadný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h), k večeru bude slabnúť.

Meniny má Viktor

Mužské meno Viktor má latinský pôvod a jeho význam v preklade je „víťaz“. Viktorovia sú veľmi citliví. Nachádzajú v sebe vysoké percento aktívnosti, aj keď ich činy nie sú vždy usporiadané. V citovom živote sa prejavujú ako pozorní, mierni a oddaní. Štúdium im prináša potešenie, sú svedomití a vynikajú najmä v cudzích jazykoch.

Viktorovia sa radi prezentujú, podľa toho si vyberajú aj profesiu. Ich šťastné farby sú zelená a oranžová. Ochranné rastliny čakanka, nevädza a konvalinka, ochranné kamene jaspis a citrín.

Stalo sa doma

1657 – Jágerský biskup Benedikt Kišdy založil v Košiciach Studium generale – univerzitu.

1990 – Začala sa dvojdňová návšteva Václava Havla v ZSSR, kde hneď v prvý deň podpísal s najvyšším sovietskym predstaviteľom Michailom Gorbačovom deklaráciu o vzťahoch medzi ČSSR a ZSSR a dohodu o odchode sovietskych vojsk z Československa.

Stalo sa vo svete

1802 – Narodil sa francúzsky spisovateľ, predstaviteľ realizmu VICTOR HUGO, autor mnohých divadelných hier (Kráľ sa zabáva, Ruy Blass…) a románov (Chrám Matky božej v Paríži, Bedári, Robotníci mora alebo Človek, ktorý sa smeje). Zomrel 22.5.1885.

1797 – Britská centrálna banka Bank of England vydala svoju prvú jednolibrovú bankovku.

Skladba dňa

1932 – Narodil sa (niektoré zdroje uvádzajú ako dátum narodenia aj 16. február) jeden z najznámejších amerických country spevákov JOHNNY CASH, o ktorom v roku 2005 nakrútil režisér James Mangold úspešný film Walk the Line. Zomrel 12.9.2003.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM