Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Jesenná idylka pokračuje, Michalom a Miškám dopraje na meniny počasie

Dnešná pranostika hovorí, že keď na Michala prší, nebude veľkej zimy do Vianoc. Čaká nás slnečný a bezoblačný deň, zrána aj s hmlami.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Jesenná idylka pokračuje, Michalom a Miškám dopraje na meniny počasie
Zdroj: TASR

Západ: Prevažne polojasno. Najvyššia denná teplota 24 až 26 st. Prevažne len slabý premenlivý vietor.

Stred: Prevažne polojasno. Ráno a dopoludnia miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 21 až 24 st, pri dlhšie trvajúcej hmle ojedinele 15 až 20 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 14 st. Slabý premenlivý vietor.

Východ: Na východnom Slovensku prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 9 až 5 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Meniny majú Michal a Michaela

Mužské meno Michal má hebrejský pôvod a v preklade znamená „ako Boh“, Bohu podobný". Ženská podoba mena je Michaela. Tí, čo súdia. Tak by sa dala v stručnosti charakterizovať osobnosť týchto ľudí. Ich výraznými vlastnosťami sú vôľa, aktívnosť a zmyselnosť. Sú dominantní a dokážu byť dosť tvrdí.

Majú sklon k introvertnosti. Iba ojedinele sa pokúšajú vžiť do pozície iných. Pri práci väčšmi dôverujú cieľavedomému postupu ako intuícii. Ťažko sa prispôsobujú okolnostiam a sú málo ovplyvniteľní. Michalovia a Michaely si priateľov vyberajú uvážene a išli by za nimi aj do ohňa. Michal aj Michaela sú životaschopní a zvyčajne od prírody aj silní. Nepodľahnú ľahko únave, ani chorobe.

Stalo sa doma

1919 – Narodila sa vo Zvolenskej Slatine spisovateľka pre deti a mládež MÁRIA ĎURÍČKOVÁ. Medzi jej úspešné detské knihy sa radia diela ako My z ôsmej A, Danka a Janka alebo O Guľkovi Bombuľkovi. Zomrela 15.3.2004.

1299 – Spišskí Sasi založili kartuziánsky kláštor v Slovenskom raji, na Skale útočišťa nad Letanovcami. Bol to prvý kláštor tohto rádu v Uhorsku.

Stalo sa vo svete

1936 – Narodil sa taliansky tlačový magnát, podnikateľ, politik, bývalý taliansky premiér SILVIO BERLUSCONI.

1793 – V anglickom športovom časopise sa po prvý raz objavila zmienka o tenise.

Skladba dňa

Hudobným oslávencom je Kurt Erik Kleppe Nilsen (1978), nórsky popový a rockový spevák. V máji 2003 vyhral nórsku verziu formátu American Idol a v januári 2004 vyhral celosvetovú súťaž World Idol.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM