Lucia Lauková Správy Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Jesenné počasie pokračuje aj v stredu, meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava

S dnešným dňom sa spája pranostika: "Za teplým a suchým septembrom ide chladný a mokrý október". Premenlivá oblačnosť, prehánky. Teploty 13 až 18 stupňov Celzia. Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Jesenné počasie pokračuje aj v stredu, meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné 15 až 18 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 11 až 6 a najvyššie denné 13 až 17 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 11 až 7 a najvyššie denné 13 až 17 stupňov C.

Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava

Ľuboslav a Ľuboslava sú novšie mená slovanského pôvodu s významom „ľúbosť sláv“, „oslavuj“ a „ľúb slávu“. S nositeľmi mien Ľuboslav či Ľuboslava sa stretávame málokedy. Oslovujeme ich Ľubo, Ľuboš, Slavo a Ľuba, Ľubica, Slava. Meniny majú v rovnaký deň, 20. septembra.

Ľuboslav i Ľuboslava sú veľmi aktívni ľudia spokojní sami so sebou. Majú premenlivú vôľu. Šťastie im praje. Nepatria k problematickým deťom. Sú usilovní, svedomití a obľúbení u učiteľov. Zameriavajú sa prevažne na klasické štúdium a cudzie jazyky. Keď dorastú, sú rodinne založení a majú zmysel pre profesionálnu zodpovednosť. Sú veľmi schopní a tvoriví. Ich úspech sa v práci preto dostavuje rýchlo.

Bývajú životaschopní, ale z chorôb sa zotavujú pomalšie, ako by si želali. Menšie zdravotné problémy, ktorými môžu trpieť, sú väčšinou zapríčinené nesprávnym spôsobom života.

Ovplyvňujú ich planéty Mesiac a Merkúr. Ich šťastnými farbami sú biela, modrá, červená. Ochranné rastliny podbeľ, veronika, jazmín, ochranné kamene nefrit, rubín a achát.

Stalo sa doma

1933 – V žilinskom kine Grand Bio Universum sa uskutočnila premiéra prvého slovenského zvukového filmu Zem spieva, dielo českého etnografa a filmového dokumentaristu Karla Plicku.

1963 – Z funkcie predsedu československej vlády bol odvolaný Viliam Široký a na jeho miesto nastúpil Jozef Lenárt.

1990 – Česko-Slovensko sa vrátilo do Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky.

2007 – Národná rada (NR) SR schválila na svojej 13. schôdzi uznesenie o nedotknuteľnosti povojnových dokumentov týkajúcich sa usporiadania pomerov po druhej svetovej vojne na Slovensku.

Stalo sa vo svete

1870 – Vojská kráľa Viktora Emanuela II. obsadili Rím. Pápež Pius IX. sa stiahol ako zajatec do Vatikánu, čo znamenalo koniec pápežského štátu a procesu národného zjednotenia Talianska. 9.10.1870 sa Rím stal talianskym hlavným mestom.

1946 – Vo francúzskom meste Cannes sa začal prvý ročník medzinárodného filmového festivalu filmov. V kategórii krátkometrážnych filmov získali ceny aj československí tvorcovia Jiří Trnka a Karel Zeman.

1955 – V Moskve podpísali zmluvu, ktorou Sovietsky zväz uznal plnú zvrchovanosť Nemeckej demokratickej republiky (NDR).

1979 – V Stredoafrickom cisárstve zvrhli cisára Bokassu I. jeho nástupca David Dacko obnovil republiku.

1996 – V Estónsku zvolili za prezidenta Lennarta Meriho.

2004 – V prvých priamych prezidentských voľbách v Indonézii zvíťazil generál vo výslužbe Susil Bambang Judhojono nad Megawati Sukarnoputrí.

Skladba dňa

V roku 1934 sa narodila talianska filmová herečka SOPHIA LORENOVÁ. Z jej bohatej filmografie sú známe hlavne filmy ako Pýcha a vášeň, Manželstvo po taliansky, Zvláštny deň či Pret-a-porter. V roku 1962 získala Oscara za svoju úlohu vo filme Vittoria De Sica Vrchárka podľa románu Alberta Moraviu.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM