Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Keď je pekne na Romana, býva žatva požehnaná

Táto pranostika síce sľubuje dobrú žatvu, počasie ale veľmi "pekné" nebude. Prevažne oblačno, na severe miestami prehánky. Teploty 5 až 10 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Keď je pekne na Romana, býva žatva požehnaná
Zdroj: TASR

Západ: Prevažne oblačno, prechodne miestami aj zmenšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota 13 až 15 st. Juhozápadný až západný vietor 5 až 9 m/s (20 až 30 km/h), v nárazoch miestami 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h).

Stred: Oblačno až zamračené. Lokálne prechodne aj zmenšená oblačnosť. Ojedinele dážď. Vo vysokých horských polohách sneženie. Najvyššia denná teplota 11 až 15 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +2 st. Prevažne juhozápadný vietor 3 až 7 m/s, v nárazoch miestami okolo 13 m/s (10 až 25 km/h, nárazy okolo 45 km/h). Na hrebeňoch hôr búrlivý vietor až silná víchrica.

Východ: Oblačno až zamračené. Miestami prechodne aj zmenšená oblačnosť. Ojedinele dážď, najmä zrána. Najvyššia denná teplota 11 až 14 st. Prevažne juhozápadný vietor 3 až 7 m/s, v nárazoch miestami okolo 12 m/s (10 až 25 km/h, nárazy okolo 45 km/h). Na hrebeňoch hôr búrlivý vietor až silná víchrica.

Meniny má Romana, Roman

Krstné mená Roman, Romana majú latinský pôvod a znamenajú „pochádzajúci(a) z Ríma“. Od útlej mladosti prejavujú Roman aj Romana veľkú vytrvalosť a vedú si svoj vlastný život. Sú uzavretí, vážni, cieľavedomí a trpezliví. Dominantnou v ich povahe je aktivita.

Roman aj Romana, ktorí oslavujú meniny spolu 23. februára, sa dokážu zanietene vrhnúť do učenia. Ich skvelé inštinkty ich nasmerujú na povolania, akými sú daňový kontrolór, či policajt.

Vhodné sú pre nich vitamíny najmä z citrusových plodov. Romanove šťastné farby sú zelená, svetlomodrá. Ochranné rastliny nechtík, rozmarín a nezábudka, ochranné kamene smaragd, zafír.

Stalo sa doma

1830 – Narodil sa v Hornej Mičinej kníhkupec a vydavateľ EUGEN KRČMÉRY, zakladateľ prvého slovenského kníhkupectva, ktoré objednávalo a rozširovalo slovanské, slovenské a iné spisy po celom Slovensku i zahraničí. Zomrel 11.9.1891.

2005 – Prezident Spojených štátov amerických (USA) George Bush pricestoval na dvojdňovú oficiálnu návštevu Slovenskej republiky. Išlo o historicky prvú návštevu najvyššieho predstaviteľa USA na Slovensku.

Stalo sa vo svete

1938 – Narodil sa v Prahe český filmový režisér a herec JIŘÍ MENZEL. Jeho film Ostře sledované vlaky získal Oscara. Medzi jeho ďalšie známe filmy patrí napríklad kultová komédia Vesničko má, středisková.

1940 – Svetlo sveta uzrel rozprávkový film Pinocchio z dielne Walta Disneyho.

1945 – Zomrel ruský prozaik ALEXEJ NIKOLAJEVIČ TOLSTOJ. Narodil sa 10.10.1883.

Skladba dňa

1964 – Narodil sa John Norum, Vardo, gitarista švédskej hardrockovej skupiny Europe. Táto formácia vznikla pod prvým názvom Force v roku 1969, názov Europe používali od roku 1983. V tom istom roku ich priateľka speváka a hráča na klávesy Joeya Tempesta prihlásila do švédskej súťaže talentov Rock-SM.

Vyhrali ju, naviac Joey Tempest dostal cenu ako najlepší spevák a John Norum ako najlepší gitarista. Víťazstvo im otvorilo cestu k nahraniu prvého albumu s názvom Europe, ktorý vydali vo februári 1983. V máji 1986 vydali úspešný album The Final Countdown, ktorý sa dostal na prvé miesto v anglickom rebríčku albumov.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM