Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Keď vo februári škovránok spieva, bude aj v apríli zima

V sobotu bude prevažne polooblačno. Teploty 1 až 6 stupňov Celzia, nedeľa bude teplejšia. Meninovými oslávencami sú Frederik a Frederika.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Keď vo februári škovránok spieva, bude aj v apríli zima
Zdroj: TASR

Západ: Prevažne malá, v priebehu dňa prechodne zväčšená oblačnosť. Možnosť prehánok. Najvyššia denná teplota 6 až 8 st. Prevažne severozápadný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h).

Stred: Premenlivá, prevažne malá oblačnosť. Ojedinele snehové prehánky, najmä v severnej časti. Na juhu zrážky aj zmiešané. Najvyššia denná teplota 4 až 9 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –7 st. Prevažne severozápadný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Východ: Premenlivá oblačnosť a ojedinele snehové prehánky. Najvyššia denná teplota 5 až 8 st., na Spiši okolo 3 st. Prevažne severozápadný vietor do 5 m/s (20 km/h).

Meniny má Frederik a Frederika

Mená Frederik a Frederika sú románskou podobou mena Fridrich, ktoré je nemeckého pôvodu a v preklade znamená „mierumilovný vládca“. Frederik aj Frederika sú samostatní, nezávislí, svojhlaví a nie je ľahké vychádzať s nimi. Majú pozoruhodnú výdrž svojho rastlinného totemu duba.

Púšťajú sa naraz do niekoľkých vecí. Frederik i Frederika pracujú nárazovito, nie sú však veľmi nadaní na fyzickú prácu. Ich citový život je nepokojný.

Stalo sa doma

1919 – Československé Národné zhromaždenie schválilo zákon o odluke československej meny od meny platnej v bývalej monarchii. Zmocňovací zákon a nariadenie ministerstva financií o okolkovaní rakúsko-uhorských bankoviek umožnil vznik novej československej meny, tvorcom menovej reformy bol minister financií Alois Rašín.

1946 – Narodil sa v Košiciach básnik, textár, publicista a prekladateľ JÁN ŠTRASSER, bývalý šéfredaktor Slovenských pohľadov. Napísal niekoľko básnických zbierok ako napríklad Odriekanie, Myš dobrej nádeje, Očné pozadie, Hahaiku.

Stalo sa vo svete

1570 – Anglickú kráľovnú Alžbetu I. pápež Pius V. exkomunikoval z cirkvi.

1983 – Zomrel americký spisovateľ a dramatik TENNESSEE WILLIAMS, autor známych divadelných hier Električka zvaná túžba a Mačka na horúcej plechovej streche. Narodil sa 26.3.1911.

Skladba dňa

1961 – Narodil sa Chris Pitman, americký hudobník, multi-inštrumentalista a textár. V súčasnej dobe je klávesista a zvukový dizajnér hard rockovej skupiny Guns N’ Roses, v ktorej pracuje od roku 1998. Bol zakladajúcim členom kapiel Replicants, ZAUM a Lusk.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM