Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Koniec pracovného týždňa bude s jasnou oblohou

Pranostika na dnešný deň hovorí: V januári na chotári mosí vrana zapišťať, lebo nima čo žrať. Prevažne polooblačno, ojedinele hmla. Teploty -3 až 2 stupne Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Koniec pracovného týždňa bude s jasnou oblohou
Zdroj: TASR

Západ: Jasno až polojasno, spočiatku ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota –1 až 2 st. Juhovýchodný vietor 2 až 7 m/s (5 až 20 km/h).

Stred: Jasno až polojasno, ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota –7 až –2 st., len ojedinele aj teplejšie. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 1 st. Bezvetrie alebo slabý vietor.

Východ: Jasno až polojasno, ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota –7 až –2 st. Bezvetrie alebo slabý vietor.

Meniny má Bohuš

Mužské meno Bohuš má český pôvod a vo voľnom preklade znamená „Bohu sláva“. Vo svojej podstate sú Bohušovia komedianti, ktorí aj veľké zúfalstvo zahrajú presvedčivo. Väčšinou prácu dokončia skôr, ako prejdú k ďalšej. Ak sa veci komplikujú, sú nerozhodní. Majú striedavú vôľu a keď sa im niečo nepodarí, podľa nich je na vine vyššia moc.

Bohušovia potrebujú mať pocit, že sú milovaní. Ich totemová rastlina je breza. Tak ako tento strom, aj oni pôsobia inšpiratívne a nežne. Vitalita Bohušov je dobrá, no ich zdravie priveľmi podlieha psychike.

Stalo sa doma

1829 – Narodil sa vo Vyšnom Skálniku štúrovský romantický básnik Ján Botto, spoluzakladateľ slovenského gymnázia v Revúcej. K jeho najznámejším básnickým skladbám patrí Smrť Jánošíkova a medzi známe básnické balady Žltá ľalia, Ctibor, alebo Margita Besná. Zomrel 28.4.1881.

1923 – Narodila sa v Kráľovej Lehote poetka a spisovateľka Krista Bendová. Významné miesto v jej činnosti predstavuje tvorba pre deti, z ktorej najznámejšie sú knižky Čačky-hračky, Bola raz jedna trieda, Opice z našej police, či jazykovo a obsahovo originálny Osmijanko. Zomrela 27.1.1988.

Stalo sa vo svete

1756 – Narodil sa rakúsky hudobný skladateľ Wolfgang Amadeus Mozart. Svoj talent (bol považovaný za zázračné dieťa) predstavil už ako malý chlapec na európskom turné, ktoré absolvoval so svojou rodinou. Vytvoril po nemecky spievanú operu Únos zo Serailu, skomponoval 30 klavírnych koncertov, 41 symfónií, 5 husľových koncertov, tri koncerty pre lesný roh a orchester či koncert pre klarinet a orchester a mnoho ďalších menších či väčších komorných diel.

Je autorom slávnych opier Figarova svadba, Don Giovanni alebo Čarovná flauta. Známe je aj legendou opradené Requiem. Zomrel vo Viedni 5.12.1791.

Skladba dňa

1972 – Narodil sa Mark Owen (rodený Mark Anthony Patrick Owen), Oldham, Lancashire, UK, spevák, člen anglickej skupiny Take That. Túto päťčlennú vokálnu formáciu zostavil v roku 1990 manažér Nigel Martin-Smith. V auguste 1992 vydali prvý album s názvom Take That And Party. Rozišli sa vo februári 1996.

Na sólovej dráhe vydal Mark Owen tri albumy, Green Man (1996), In Your Own Time (2003) a How The Mighty Fall (2005). Hitmi boli jeho piesne Child (1996) a najmä Clementine (1997), ktorá sa dostala v hitparáde na tretie miesto.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM