Lucia Lauková Správy Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Koniec týždňa bude upršaný najviac 14 stupňov, meniny má Jarmila

Dnešná pranostika znie: "Keď v apríli vrana kváka, bude v roku veľká psota". Meniny má Jarmila. Zamračené, občasný dážď. Teploty 9 až 14 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Koniec týždňa bude upršaný najviac 14 stupňov, meniny má Jarmila
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 10 až 7 a najvyššie denné 11 až 14 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 9 až 4 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 9 až 5 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.

Meniny má Jarmila

Ženské meno Jarmila má slovanský pôvod, na Slovensku je málo rozšírené a jeho význam je „milujúca jarosť“. Meniny majú Jarmilky, Jarky, ako ich oslovujeme, 28. apríla.

Jarmily sa usilujú získať náklonnosť svojho okolia už od detstva. Ich rastlinným symbolom je voňavá a rozpínavá levanduľa. Sú majetnícke a často uzavreté do seba. Majú obavy, že sa priveľmi odhalia, ak budú milovať. Jarmily by sa mali vyhýbať nestálym a falošným priateľom.

Potrebujú zvýšený príjem vitamínu skupiny B. Ženy s týmto menom sú výrazne životaschopné.

Ich obľúbené farby sú oranžová, modrá, zelená a biela, ochranné rastliny čakanka, fenikel a valeriána, ochranné kamene nefrit a zafír.

Stalo sa doma

1401 – V Budíne zajali a uväznili uhorského kráľa Žigmunda Luxemburského. Zajali ho uhorskí magnáti, vedení ostrihomským arcibiskupom Jánom z Kaniže a palatínom Detrikom Bebekom.

1881 – Zomrel v Banskej Bystrici štúrovský básnik JÁN BOTTO, ktorého najvýznamnejšou básnickou skladbou je z deviatich spevov zložená Smrť Jánošíkova. Medzi jeho ďalšie známe básnické diela patria napríklad balady: Žltá ľalia, Ctibor alebo Margita a Besná. Narodil sa 27.1.1829.

1848 – V Brezovej pod Bradlom predniesol Jozef Miloslav Hurban Žiadosti slovenského národa v stolici Nitrianskej, ktoré spolu s oravskými a liptovskými žiadali rovnoprávnosť pre slovenský národ.

1926 – Operný súbor SND v Bratislave uviedol premiéru prvej slovenskej opery Kováč Wieland od Jána Levoslava Bellu.

1948 – Ústavodarné národné zhromaždenie schválilo znárodňovacie zákony v stavebníctve, veľkoobchode, zahraničnom obchode a podnikoch s viac ako 50 zamestnancami.

1950 – Komunistickým režimom zorganizovaný sobor gréckokatolíckej cirkvi v Prešove zrušil Užhorodskú úniu s Rímom z roku 1946 a rozhodol o návrate do ruskej pravoslávnej cirkvi.

Stalo sa vo svete

1770 – Britský moreplavec kapitán James Cook doplával k austrálskemu zálivu, ktorého brehy sú teraz súčasťou predmestia Sydney.

1967 – Americký 25-ročný majster sveta v boxe bez rozdielu hmotnosti Cassius Marcellus Clay (Muhammad Ali), ktorý prestúpil na moslimskú vieru, odmietol nastúpiť vojenskú službu a vyhlásil, že nebude prisahať na americkú vlajku.

1974 – Narodila sa svetoznáma španielska herečka PENELOPE CRUZOVÁ, jedna z dvorných herečiek španielskeho režiséra Pedra Almodóvara, ktorá sa predstavila napríklad v jeho filmoch Všetko o mojej matke, Volver, alebo Rozorvané objatia. Známa je však aj z amerických filmov ako napríklad Kokain, Vanilkové nebo, Mandolína kapitána Corelliho alebo z filmu Woodyho Allena Vicky Cristina Barcelóna.

1981 – Narodila sa americká herečka JESSICA ALBA.

1998 – Osobitný vojenský tribunál v nigérijskom meste Jos vyniesol rozsudok smrti nad piatimi príslušníkmi armády a jedným civilistom za prípravu štátneho prevratu proti šéfovi vojenskej vlády generálovi Sanimu Abachovi, medzi odsúdenými bol aj bývalý Abachov zástupca generál Oladipo Diya.

2001 – Prvý vesmírny turista na svete, Američan Denis Tito, odštartoval z kazašského kozmodrómu Bajkonur na palube ruskej kozmickej lode Sojuz k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Šesťdesiatjeden ročný podnikateľ z Los Angeles zaplatil za let 20 miliónov dolárov.

2005 – Iracké Národné zhromaždenie schválilo zloženie nového vládneho kabinetu, ktorého návrh predložil dezignovaný premiér Ibrahím al-Džafárí irackej prezidentskej rade. Irak tak získal prvú demokraticky zvolenú vládu za posledných viac než 50 rokov.

Skladba dňa

2006 – zomrel Marián Kochanský (*4.jún 1955, Partizánske), spevák, skladateľ, hráč na akordeóne, líder skupiny Lojzo. Tento rodák z Partizánskeho, absolvent Vysokej školy ekonomickej v Bratislave založil skupinu Lojzo v roku 1982. Debutový album Lojzo vydali v roku 1985, boli na ňom známe piesne Na centrálnom trhovisku, Učiteľka chémie, My nie sme Taliani či Anča si drahá ako Volvo. V roku 1987 vydali druhý album My nič, my muzikanti a v roku 1989 tretí Ticho po plešine. V roku 1991 vychádza album Lojzo IV a v roku 1996 album Laz Vegaz. V roku 1998 vyšla kompilácia Lojzo Komplet. Marián Kochanský bol autorom väčšiny hitov tejto kapely, medzi ktoré patrili aj piesne Každý deň budú vraj Vianoce s Mirom Žbirkom či Že mi je ľúto, spoločná skladba so skupinou Elán.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM