Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Medzinárodný deň mládeže prinesie ochladenie, meniny má Darina

Dnešná pranostika znie: Dážď v auguste je ako ženský plač. Ten, ktorý doobeda prší, skôr ako obed minie, sa usuší. Meniny má Darina. Polooblačno až oblačno a na mnohých miestach prehánky alebo búrky. Teploty 21 až 26 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Medzinárodný deň mládeže prinesie ochladenie, meniny má Darina
Zdroj: TASR

Západ: premenlivá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 20 až 17 a najvyššie denné 23 až 26 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno a možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 19 až 14 a najvyššie denné 21 až 25 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno a možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 19 až 15 a najvyššie denné 21 až 25 stupňov C.

Meniny má Darina

Darina prekoná každú prekážku

Ženské meno Darina má svoj pôvod v bývalej Juhoslávii a v preklade znamená „dar, darček“. Nositeľky tohto na Slovensku menej početného mena oslovujeme Darinka, Darka, Dara, Daruška. Meniny majú 12. augusta.

Darinky sú usilovné, vytrvalé a prekonajú všetky prekážky, ktoré sa im v živote postavia do cesty.

Ich študijné výsledky sú väčšinou priemerné. Veľmi dobre sa uplatnia v zamestnaniach, kde majú kontakt s ľuďmi. Darinky sú komunikatívne a dokážu šikovne využiť svoj šarm a výnimočnú pamäť. Majú aj vyberaný vkus. Rodina pre ne veľa znamená.

Sú životaschopné, dokážu čeliť zdravotným problémom, ktoré by sa nemuseli dostaviť, keby viac dbali o svoje zdravie.

Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Darinine šťastné farby sú zelená a biela. Ochranné rastliny myší chvost a fialka, ochranné kamene achát a zafír.

Stalo sa doma

1890 – V Martine verejnosti oficiálne odovzdali Národný dom.

1946 – Začal sa súdny proces s bývalým náčelníkom štábu Hlinkovej gardy Otomarom Kubalom. Rozsudok smrti bol vykonaný 4 dni po skončení procesu.

2006 – Slovenský a poľský breh Dunajca medzi obcami Červený Kláštor a Sromowce Nižne spojila nová lávka pre peších. Myšlienka premostenia hraničnej rieky Dunajec sa zrodila už v roku 1914, ale realizácie sa dočkala po takmer storočí.

2007 – Kanoistky Ivana Kmeťová a Martina Kohlová získali na MS v Duisburgu striebro v K2 na 200 m trati. Štvorkajak získal zlatú medailu na 500 m.

2008 – Michal Martikán vybojoval v Pekingu zlatú olympijskú medailu v súťaži vodných slalomárov v kategórii C1.

Stalo sa vo svete

1687 – V bitke pri Moháči porazilo Rakúsko Turkov a získalo späť Sedmohradsko. Cisárske vojská prenikli až do Uhorska a celé ho oslobodili.

1759 – Pruský kráľ Fridrich II. Veľký utrpel od spojeného rusko-rakúskeho vojska v bitke pri Kunersdorfe zdrvujúcu porážku. V tejto najkrvavejšej bitke sedemročnej vojny padlo 18.000 Prusov a 17.000 Rakúšanov a Rusov.

1833 – Bolo založené americké mesto Chicago.

1851 – Isaac Singer získal patent na ním vyvinutý šijací stroj.

1896 – V rieke Klondike na severozápade Kanady objavili bohaté ložiská zlata, ktoré vyvolali tzv. zlatú horúčku.

1914 – Prvá svetová vojna: Veľká Británia vyhlásila vojnu Rakúsko-Uhorsku.

1981 – Americká počítačová spoločnosť IBM predstavila prvý osobný počítač (tzv. PC) na svete, v ktorom bol ako procesor použitý Intel 8088 a operačný systém MS DOS (pamäť 64 KB).

Skladba dňa

1949 – Mark Knopfler, Glasgow, Škótsko, spevák, gitarista a skladateľ, líder skupiny Dire Straits, túto rockovú formáciu založil v júni 1977. Rok nato, v júli 1978 vydali prvý album Dire Straits, na ktorom bol hit Sultans Of Swing, ktorý sa dostal na piate miesto. V júni 1979 vydali druhý album Communiqué, v októbri 1980 tretí s názvom Making Movies. Veľký úspech im priniesol štvrtý album Love Over Gold zo septembra 1982, ktorý sa dostal v rebríčku na prvé miesto. V máji 1985 vydali piaty, najúspešnejší a zároveň najpredávanejší album Brothers In Arms. Z neho sú hity So Far Away, Money For Nothing a Brothers In Arms. Na svojom konte majú šesť štúdiových albumov, tým posledným bol On Every Street v septembri 1991. Do diskografie patria aj tri live albumy a dve kompilácie. V singlovej hitparáde mali šestnásť skladieb, najúspešnejšou z nich bola Walk Of Life v januári 1986. Rozišli sa v roku 1995. Na sólovej dráhe vydal Mark Knopfler šesť albumov, ten šiesty Get Lucky vyšiel v septembri 2009. Na singli vyšli skladby Border Reiver a Remembrance Day. Zložil hudbu k viacerým filmom, tým prvým bol v roku 1983 Local Hero škótskeho režiséra Billa Forsytha.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM