Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Medzinárodný deň žien bude najmä na západe slnečný

Pranostika na dnešný deň hovorí: Suchý marec, mokrý máj, bude žitko ako háj. Polooblačno až oblačno a na východe prehánky. Teploty 6 až 11 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Medzinárodný deň žien bude najmä na západe slnečný
Zdroj: TASR

Západ: Polojasno až oblačno, prechodne aj jasno. Najvyššia denná teplota 9 až 12 st. Severozápadný až severný vietor 4 až 10 m/s (15 až 35 km/h), v nárazoch miestami okolo 15 m/s (55 km/h), k večeru bude slabnúť.

Stred: Prevažne veľká, v západnej polovici kraja aj zmenšená oblačnosť. Zrána ojedinele hmla. Ojedinele slabé zrážky, od cca 1100 m snehové. Najvyššia denná teplota 8 až 12, na Horehroní okolo 6 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –1 st. Slabý, miestami severovýchodný vietor do 6 m/s (20 km/h), na Horehroní a Gemeri miestami až do 8 m/s (30 km/h) a v nárazoch okolo 12 m/s (45 km/h).

Východ: Prevažne veľká oblačnosť a ojedinele slabé zrážky, od cca 1100 m snehové. Najvyššia denná teplota 7 až 12 st. Prevažne severný vietor 7 až 13 m/s (25 až 45 km/h), v nárazoch miestami okolo 18 m/s (65 km/h).

Meniny má Alan a Alana

Krstné mená Alan, Alana majú keltský pôvod a v preklade znamenajú „súlad, svornosť“. Od najútlejšieho veku sú Alan aj Alana v správaní rezervovaní. Nositelia týchto mien sú dôvtipní a nepokojní. Rovnako ako ich zvierací totem lastovička zbožňujú slnko a nezľaknú sa žiadnej dlhšej cesty.

Nemožno o nich povedať, že štúdium ich priťahuje. Sú veľmi vitálni a zároveň aj odolní. Potrebujú to na realizáciu rušného života. Vždy u nich prevláda schopnosť s prehľadom vyriešiť problém.

Stalo sa doma

1861 – V Budíne vyšlo prvé číslo humoristického časopisu Černokňažník. Jeho vydavateľom bol Viliam Pauliny-Tóth.

1868 – Bratislavskí mešťania založili Okrášľovací spolok, prvé dobrovoľné združenie v Uhorsku so zameraním na životné prostredie.

Stalo sa vo svete

1618 – Nemecký astronóm Johannes Kepler sformuloval tretí zákon pohybu nebeských telies.

1917 – Zomrel nemecký konštruktér a vynálezca riaditeľných vzducholodí s pevnou konštrukciou FERDINAND VON ZEPPELIN. Narodil sa 8.7.1838.

Skladba dňa

1967 – Narodil sa Johnny Kelly (rodený John Michael Kelly), Talavera de la Reina, Španielsko, člen rodinnej skupiny Kelly Family. V začiatku s nimi vystupovali aj otec Dan Kelly (zomrel 5. augusta 2002) a matka Barbara Ann (zomrela 10. novembra 1982).

Rodina žila niekoľko rokov v americkom Bostone, potom sa presťahovali do Španielska a tam sa aj narodila väčšina súrodencov. Prvé koncerty mali v roku 1977. Ich prvým veľkým hitom bola v roku 1979 skladba David's Song (Who'll Come With Me).

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM