Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Meninovým "bielym" ženám bude dopriata slnečná nedeľa bez obláčika

Záver víkendu bude prevažne polooblačný. Teploty 9 až 14 stupňov C. Krásny jesenný deň si môžu vychutnať najmä oslávenkyne Alojzie.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Meninovým "bielym" ženám bude dopriata slnečná nedeľa bez obláčika
Zdroj: TASR

Západ: Jasno až polooblačno. Miestami, najmä dopoludnia, hmla a zamračené nízkou oblačnosťou. Najvyššia denná teplota 9 až 12, pri slnečnom počasí okolo 14 st. Prevažne juhovýchodný vietor 15 až 25 km/h, miestami v nárazoch okolo 45 km/h.

Stred: Jasno až polooblačno. V nižších polohách miestami, najmä dopoludnia, hmla a zamračené nízkou oblačnosťou. Najvyššia denná teplota 9 až 14 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 3 st. Slabý vietor.

Východ: Jasno až polooblačno. V nižších polohách miestami, najmä dopoludnia, hmla a zamračené nízkou oblačnosťou. Najvyššia denná teplota 9 až 14 st. Prevažne juhovýchodný vietor 2 až 5 až 20 km/h.

Meniny má Alojzia

Ženské meno Alojzia je staronemeckého pôvodu a znamená „celá biela“. Na Slovensku sa s Alojziou stretávame výnimočne. Alojzie sú smelé ženy pevne stojace nohami na zemi. Niekedy sa tvária trochu mrzuto a sú skôr uzavreté.

Sú mierne sebecké a obávajú sa, že sa priveľmi odhalia, ak budú milovať. V zamestnaní sú Alojzie spoľahlivé, praktické, pohotové, schopné prispôsobiť sa všetkým situáciám. Majú veľmi silný zmysel pre detail a pozoruhodnú pamäť. Alojzie majú trochu chladný pôvab, no sú stále a oddané.

Stalo sa doma

1967 – Zomrel v Lehniciach SCHÖNE NÁCI, vl. menom Ignác Lamár. Bol kultovou postavičkou bratislavského korza takmer 40 rokov 20. storočia. Narodil sa 11.8.1897.

2008 – Na svoju vôbec prvú návštevu Slovenskej republiky (SR) pricestoval britský kráľovský pár, panovníčka Alžbeta II. a princ Philip, vojvoda z Edinburghu. Návšteva trvala do 24.10.

Stalo sa vo svete

1940 – Narodil sa legendárny brazílsky futbalista PELÉ, vlastným menom Edison Arantes dos Nascimento.

1817 – Narodil sa francúzsky pedagóg, lexikograf a gramatik PIERRE LAROUSSE, ktorého najväčším dielom bol Veľký všeobecný slovník 19. storočia. Zomrel 3.1.1875.

Skladba dňa

Hudobným oslávencom je český spevák, herec a textár Václav Neckář (1943).V rokoch 1968 až 1970 bol spolu s Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou členom speváckej skupiny Golden Kids.

Ako herec sa preslávil rolou vo filme Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky na motíve novely Bohumila Hrabala, ale hral aj hlavné postavy vo filmoch Skřivánci na niti a Šíleně smutná princezna. Naspieval piesne k filmom, napr. Jak básníci přicházejí o iluze, Jak utopit doktora Mráčka alebo Páni kluci.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM