Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Na strednom a východnom Slovensku počítajte s väčším množstvom zrážok

Pranostika na dnešný deň hovorí: Panská láska, ženská chuť a marcové počasie, to je vždy nestále. A také bude aj počasie. Meniny majú Radoslavovia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Na strednom a východnom Slovensku počítajte s väčším množstvom zrážok
Zdroj: TASR

Západ: Zamračené až oblačno. Na viacerých miestach prehánky alebo občasný dážď, k večeru ustávanie zrážok. Najvyššia denná teplota 9 až 11 st. Západný až severozápadný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h), v nárazoch ojedinele okolo 12 m/s (45 km/h), večer zoslabne.

Stred: Zamračené až oblačno. Na mnohých miestach dážď alebo prehánky, od cca 900 m zrážky snehové. Najvyššia denná teplota 7 až 11 st., na Horehroní ojedinele aj chladnejšie. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –2 st. Juhozápadný až západný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Východ: Prevažne zamračené a na väčšine územia dážď, ojedinele ešte aj výdatný, od cca 1000 m sneženie. V priebehu dňa od západu prechod k prehánkam a popoludní postupne ustávanie zrážok. Najvyššia denná teplota 7 až 10 st. Prevažne južný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h).

Meniny má Radoslav, Radoslava

Mená Radoslav, Radoslava majú slovanský pôvod a význam mien je „radujúci(a) sa, sláviaci(a) radosť“. Radoslavovia a Radoslavy majú rýchle reakcie. Sú rodení sprostredkovatelia a obchodníci. Ich intuícia je fenomenálna. Vlastné sú im aj progresívnosť a profit.

Rastlinný totem majú jaseň, ktorý dobre vystihuje ich odolnosť. Obľúbené farby Radoslavov sú fialová a svetlomodrá a ovplyvňuje ich planéta Jupiter. Ochranné rastliny majú žihľavu, nechtík, ochranné kamene ametyst a zafír. Mali by sa vyhýbať koreneným jedlám.

Stalo sa doma

1694 – Narodil sa v Urmíne (dnes Mojmírovce) uhorský politik a veľkostatkár ANTON GRASALKOVIČ (Grassalkovich), prívrženec Habsburgovcov, ktorý dal postaviť barokový palác v Bratislave (Grasalkovičov palác), súčasné sídlo prezidenta Slovenskej republiky. Zomrel 1.12.1771.

2002 – Bol vyhlásený Národný park Veľká Fatra.

Stalo sa vo svete

Periodická tabuľka chemických prvkov je tabulárna metóda zobrazenia chemických prvkov. Riadi sa tzv. periodickým zákonom, ktorý v roku 1869 publikoval Dmitrij Ivanovič Mendelejev, čiže zobrazuje pravidelne sa vyskytujúce trendy vo vlastnostiach prvkov v závislosti od ich protónového čísla. Tabuľka zatiaľ obsahuje 118 chemických prvkov.

1899 – Na Cisárskom patentovom úrade zaevidovali aspirín (acylpyrín). Nemecký chemik Felix Hoffmann zostavil liečiacu substanciu ešte dva roky pred týmto zaevidovaním. K objavu ho priviedlo hľadanie dobre akceptovateľného lieku proti bolesti pre jeho otca, ktorý trpel reumou.

Skladba dňa

1951 – Narodil sa Jiří Schelinger († 13. apríl 1981, Bratislava), bol český rockový spevák a skladateľ. Napriek svojmu krátkemu životu sa stal Schelinger legendou československého bigbítu. Jeho spev je dodnes jedným z najcharakte­ristickejších v českej rockovej histórii, spevákove hity sú stále populárne.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM