Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Nedeľa bude v znamení leta, ale aj búrok

Pranostika na dnes hovorí, že máj a september sú bránami leta. Posledný májový víkend, a teda aj nedeľu, si užijeme s vysokými teplotami.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Nedeľa bude v znamení leta, ale aj búrok
Zdroj: TASR

Na západnom Slovensku prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 16 až 13 a najvyššie denné teploty 25 až 28 stupňov C.

Na strednom Slovensku prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 15 až 10 a najvyššie denné teploty 23 až 27 stupňov C.

Na východnom Slovensku prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 15 až 11 a najvyššie denné teploty 23 až 27 stupňov C.

Meniny má Vilma

Ženské meno Vilma má nemecký pôvod a vo voľnom preklade znamená: tá, ktorá má pevnú vôľu. Vilmy majú dosť ťažko pochopiteľnú povahu. Zanechávajú v nás dojem, že sedia na dvoch stoličkách, pričom sa opatrne vyhýbajú nebezpečným miestam tak ako pstruh, ich zvierací totem.

Aktivita týchto žien je skôr priemerná. Zaujímajú sa o všetko, čo priamo súvisí so životom. Väčšinou sú dobrými a oddanými matkami. Rodičia by mali Vilmušky od malička viesť k samostatným rozhodnutiam a naučiť ich povedať nie.

Stalo sa doma

1999 – Za prezidenta Slovenskej republiky (SR) bol v historicky prvej priamej voľbe zvolený Rudolf Schuster. Prezidentom bol do 15.6.2004.

2006 – Zomrela v Radošinej legendárna herečka Radošinského naivného divadla (RND) KATARÍNA KOLNÍKOVÁ. Narodila sa 20.4.1921.

Stalo sa vo svete

1919 – V USA patentovali prvý vyskakovací hriankovač, ktorý skonštruoval Charles Strite.

1982 – Zomrela rakúska herečka ROMY SCHNEIDEROVÁ, celým menom Rosemarie Magdalena Schneider-Albach. Slávnou sa stala po stvárnení rakúskej cisárovnej a uhorskej kráľovnej Alžbety Bavorskej známej ako Sissi. Narodila sa 23.9.1938.

1988 – Zomrel český divadelný a filmový herec VLADIMÍR MENŠÍK, ktorý sa predstavil v takých filmoch ako Král Šumavy, Markéta Lazarová, Limonádový Joe aneb Koňská opera, Lásky jedné plavovlásky, Dívka na koštěti, Jak utopit dr. Mráčka aneb konec vodníků v Čechách, Dobří holuby se vracejí a v mnohých ďalších. Narodil sa 9.10.1929.

Skladba dňa

Dnešnou hudobnou oslávenkyňou (1975) je britská speváčka MELANIE JANINE BROWNOVÁ, známa ako Mel B. z bývalej svetoznámej dievčenskej skupiny Spice Girls.

Spice girls
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM