Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Nový pracovný týždeň začína bez oblakov

V pondelok bude na Slovenskou jasno až polooblačno, miestami hmla. Teploty 0 až 5 stupňov Celzia. Meniny oslavujú Arpádovia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Nový pracovný týždeň začína bez oblakov
Zdroj: TASR

Západ: Slnečno. Najvyššia denná teplota 5 až 8 st. Slabý vietor.

Stred: Slnečno, v nižších polohách ojedinele hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou. Najvyššia denná teplota 3 až 7, pri hmle alebo nízkej oblačnosti okolo 1 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –3 st. Bezvetrie alebo len slabý vietor.

Východ: Jasno až polojasno, v nižších polohách ojedinele hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou. Najvyššia denná teplota 2 až 5 st., pri hmle alebo nízkej oblačnosti aj chladnejšie. Prevažne severný vietor do 5 m/s (20 km/h).

Meniny má Arpád

Arpád je meno maďarského kráľovského rodu a v preklade znamená „jačmeň“. Arpádovia sú presní a neoblomní ľudia s výraznou inteligenciou. Takmer nikdy nepokazia to, do čoho sa pustili. Ako chlapci sú dobrými študentmi. Obľubujú klasické štúdium, a je im blízka aj matematika a cudzie jazyky.

Sú z nich šikovní referenti, či právnici, ktorí sa vedia vo vhodnej chvíli prejaviť. Sú oddaní ľuďom, ktorí sú im blízki. V láske veľmi trpia, ak sú zradení. Aj keď sú Arpádovia vitálni, zvláštnu pozornosť by mali venovať pravidelnej a racionálnej strave. Ich citlivé miesta sú koordinácia pohybov a sluch.

Stalo sa doma

1921 – V Nitre vysvätili troch biskupov Mariána Blahu, Karola Kmeťka a Jána Vojtaššáka, čo bola významná udalosť v dejinách Slovenska, pretože išlo o prvé vysvätenie slovenských biskupov pre Banskobystrickú, Nitriansku a Spišskú diecézu.

1935 – Vo Vysokých Tatrách otvorili 12. majstrovstvá sveta klasických lyžiarskych disciplínach, nazývané aj Lyžiarske preteky FIS 1935.

Stalo sa vo svete

Svetový deň rozhlasu – Vyhlásili ho delegáti na 36. zasadnutí Generálnej konferencii UNESCO 3. novembra 2011. Dátum 13. február zvolili v spojitosti so založením Rozhlasu OSN v roku 1946. Návrh na vyhlásenie Svetového dňa rozhlasu predložila delegácia Španielskeho kráľovstva.

1961 – Legendárny americký spevák Frank Sinatra založil spoločnosť Reprise Records.

Skladba dňa

1974 – Robbie Williams (rodený Robert Peter Wiliams), Burlemse, Stoke-on-Trent, spevák a skladateľ, staronový člen skupiny Take That. Túto päťčlennú vokálnu formáciu zostavil v roku 1990 manažér Nigel Martin-Smith.

V auguste 1992 vydali prvý album s názvom Take That And Party. Rozišli sa vo februári 1996. Vo štvorici (bez Robbieho Williamsa) sa dali opäť dohromady v roku 2005. V novembri 2006 vyšiel úspešný album Beautiful World.

Ilustračné foto

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM