Lucia Lauková Správy Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Nový týždeň začne s teplotami do 22 °C, meniny má Eugénia

Dnešná pranostika hovorí: "September z poľa ber". Meniny má Eugénia. Prevažne polooblačno. Teploty 17 až 22 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Nový týždeň začne s teplotami do 22 °C, meniny má Eugénia
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné 19 až 22 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 11 až 6 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 11 až 7 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Meniny má Eugénia

Krstné meno Eugénia sa u nás vyskytuje ojedinele. Toto meno gréckeho pôvodu v preklade znamená „urodzená“. Nositeľky oslovujeme Eugenka, Geňa, Evža a meniny majú 18. septembra.

Eugénie sú ženy, ktoré si vždy určia presný cieľ. Idú za ním cez všetko a cez všetkých, dokážu byť pritom aj trochu zákerné. Majú sebavedomé správanie.

Už ako dievčatká túžia po nezávislosti. Priťahuje ich všetko nové a nepoznané. Čo sa týka nadviazania citového vzťahu, rozhodne nezostanú nepovšimnuté. Žiť s nimi nie je jednoduché.

Eugénie majú priemerné zdravie. Prospeje im dostatočný odpočinok a pravidelná strava. Ovplyvňuje ich planéta Mars. Šťastné farby Eugénie sú červená a fialová. Ochranné rastliny púpava a rozmarín, ochranné kamene diamant a jaspis.

Stalo sa doma

1848 – Vypuklo prvé ozbrojené povstanie Slovákov v moderných dejinách – tzv. septembrové povstanie, trvalo do 28.9.1848.

1944 – SNP: povstalecké letecké sily zaútočili na piešťanské letisko, kde sa im na zemi podarilo zničiť šesť nemeckých lietadiel.

2003 – Bolo slávnostne otvorené Národné tenisové centrum (NTC).

2010 – Na Slovensku sa uskutočnilo v poradí siedme referendum v histórii krajiny. V plebiscite, ktoré iniciovala SaS, mohli občania zodpovedať na šesť otázok – zrušenie koncesionárskych poplatkov, obmedzenie poslaneckej imunity, zníženie počtu poslancov NR SR na 100, stanovenie maximálnej ceny vládnych limuzín, uzákonenie volieb cez internet a vyňatie osôb poverených výkonom verejnej moci z práva na odpoveď, ktoré zaručuje tlačový zákon. Referendum bolo neplatné, keďže sa na ňom zúčastnilo iba 22,84 percenta oprávnených voličov.

Stalo sa vo svete

1635 – Rímskonemecký cisár Ferdinand II. vyhlásil vojnu švédskemu spojencovi Francúzsku na čele s Ľudovítom XIII., čím sa začala tretia a najkrutejšia fáza tridsaťročnej vojny: švédsko-francúzska vojna.

1739 – Osmanská ríša a Rakúsko uzavreli belehradský mier, podľa ktorého Rakúsko definitívne stratilo v prospech Osmanskej ríše Malé Valašsko a severné Srbsko.

1814 – Začal sa mierový kongres vo Viedni s účasťou všetkých európskych štátov (okrem Turecka) o novom politickom a teritoriálnom usporiadaní Európy. Prijatím tzv. viedenskej zmluvy sa ukončila epocha vojen s revolučným a napoleonským Francúzskom.

1931 – Japonské vojská vpadli do Mandžuska.

1947 – Oficiálne vznikla americká tajná služba: Central Intelligence Agency (Ústredná spravodajská služba) – CIA.

1934 – Sovietsky zväz vstúpil ako 59. štát do Spoločnosti národov. Znamenalo to medzinárodné uznanie ZSSR a koniec izolacionistickej politiky západných veľmocí voči tomuto komunistickému štá­tu.

1990 – Lichtenštajnsko sa stalo členom OSN.

Skladba dňa

1970 – Zomrel na predávkovanie liekmi americký bluesovo-rockový spevák, skladateľ a gitarový virtuóz JIMI HENDRIX. Je považovaný za najvýznamnejšieho a najtalentovanej­šieho gitaristu v dejinách rocku. Celosvetovo slávnym sa stal v roku 1967 a v roku 1969 bol hlavnou hviezdou legendárneho hudobného festivalu vo Woodstocku (USA). Narodil sa 27.11.1942.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM