Eliška Šándorová Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Obchodník s dažďom nám dnes dopraje kvapky, pripomíname si aj Baróna Prášila

Hoci dnešná pranostika hovorí, že májové hrmoty nerobia trampoty, dažďu sa nevyhneme ani v skladbe dňa. Nezabudnite na Blaženky a dočítate sa, kto bol a prečo si pripomíname Baróna Prášila.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Obchodník s dažďom nám dnes dopraje kvapky, pripomíname si aj Baróna Prášila
Zdroj: TASR

Do práce si pre istotu vezmite aj dáždnik. Na väčšine územia bude polooblačno až oblačno a miestami prehánky. Teploty 17 až 22 stupňov C.

Na západnom Slovensku prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 19 až 22 stupňov C.

Na strednom Slovensku polooblačno až oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 10 až 5 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Na východnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 10 až 6 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Meniny oslavujú Blaženy

Ženské meno Blažena je slovanský variant mena Beáta, ktoré je latinského pôvodu a znamená „blažená“. Hovorí sa o nich, že majú neľahkú povahu.

Keď ich skúmame zblízka, všimneme si, že sú odhodlané, neoblomné a nedôverčivé. Majú sklon uzatvárať sa do seba a nedávajú vždy najavo svoje názory a pocity. Ich veľké sebavedomie vychádza z poslania, ktoré majú naplniť. Dokážu včas riešiť akékoľvek záležitosti.

Obľúbené farby týchto žien sú sivá, biela, zelená a pomarančová. Ochranné rastliny palina, čakanka, ochranné kamene nefrit, jaspis.

Stalo sa doma

V roku 1939 sa narodil v Očovej huslista Ján Berky Mrenica, zakladateľ a vedúca osobnosť známeho hudobného zoskupenia Diabolské husle. Zomrel 12.10.2008.

V roku 1966 dokončili širokorozchodnú trať z Hanisky pri Košiciach do Čiernej nad Tisou, určenú na dovoz železnej rudy zo Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) do Východoslovenských železiarní Košice – VSŽ Košice (dnes U.S. Steel Košice).

Stalo sa vo svete

Viete, kto bol Baron Prášil? Narodil sa v roku 1720 a bol to nemecký vojak, cestovateľ a rozprávač (niektorými považovaný za nepolepšiteľného klamára) Karl Friedrich Hieronymus baron von MÜNCHHAUSEN známejší pod menom BARON MÜNCHHAUSEN (na Slovensku ako Baron Prášil). Zomrel 22.2.1797.

O celosvetovo známe vianočné hity sa postaral americký hudobný skladateľ a textár IRVING BERLIN, narodil sa v roku 1888. Je autor piesní White Christmas či God Bless America. Zomrel 22.9.1989.

V roku 1949 sa Siam sa premenoval na Thajsko.

Viete, ktorý je najdrahší obraz na svete? V roku 2015 dielo Ženy z Alžíru (Les femmes d'Alger) Pabla Picassa vydražili v New Yorku (USA) za rekordných 179,4 milióna dolárov (161 miliónov eur). Táto olejomaľba z roku 1955 sa tak stala po dražbe aukčnej siene Christie's naj­drahším obrazom na svete.

Obchodník s deštěm

Dnešným oslávencom je Evžen Hofmann (1979), gitarista skupiny Kryštof. Túto formáciu pod názvom The Kryštof založil v roku 1995 v Havířově pôvodne ako trio Richard Krajčo. V roku 2001 vydali debutový album Magnetické pole. Úspešnou z tohto albumu bola pieseň Lolita, ktorá bola najhranejšou v českom rádiovom éteri. Rok nato vychádza album V siločarách a megahitom z tohto albumu bola skladba Obchodník s deštěm.

Kryštof Obchodník s deštem
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM