Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Posledný novembrový víkend už pocítime príchod zimy

Pranostika na dnešný deň hovorí: Aký je deň Kataríny, taký je január, aký je deň po Kataríne, taký má byť február. Sobota bude s teplotami 5 až 10 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Posledný novembrový víkend už pocítime príchod zimy
Zdroj: TASR

Západ: Oblačno až zamračené a lokálne aj hmlisto. Ojedinele aj zmenšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota 9 až 11 st. Prevažne juhovýchodný vietor do 5 m/s (20 km/h).

Stred: Oblačno až zamračené a lokálne aj hmlisto. Ojedinele aj zmenšená oblačnosť. Ojedinele mrholenie. Najvyššia denná teplota 8 až 11 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st. Slabý vietor.

Východ: Oblačno až zamračené a lokálne aj hmlisto. Miestami aj zmenšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota 6 až 10 st. Slabý vietor.

Meniny má Kornel

Mužské meno Kornel má latinský pôvod a je odvodené zo slova cornu, ktoré znamená „roh“. Kornelovia sú ťažko poznateľní. Prejavujú sa ako priami a súťaživí muži. Vedú intenzívny život. Dokážu sa bez zábran zveriť so svojimi problémami a radi komunikujú s ľuďmi.

V školských laviciach sú Kornelovia výmyselníci, ktorí pripravia profesorom nejednu „horúcu“ chvíľu. Keď chcú niekomu čosi povedať, povedia to z mosta doprosta. Neraz svojimi reakciami prekvapia okolie. Vedia, čo chcú, a väčšinou to aj dosiahnu.

Stalo sa doma

1820 – V Bratislave koncertoval vtedy ešte len deväťročný Franz Liszt.

1921 – Na pôde Národného zhromaždenia ČSR vystúpili poslanci SĽS na čele s Andrejom Hlinkom zo spoločného klubu Československej strany ľudovej. Vytvorili vlastný klub, čo znamenalo, že sa prvý raz na parlamentnej pôde objavila samostatná slovenská politická strana.

Stalo sa vo svete

1855 – Zomrel poľský básnik, dramatik a publicista Adam Mickiewicz, bojovník za slobodu poľského národa a hlavný predstaviteľ poľského romantizmu. Je autorom národného eposu Pán Tadeáš. Narodil sa 24.12.1798.

1962 – Uskutočnilo sa prvé nahrávanie britskej hudobnej skupiny Beatles pod týmto názvom.

Hudobný kalendár

1973 – zomrel John Rostill (*16.júna 1942, Birmingham), basový gitarista, člen legendárnej skupiny Shadows. Úspech získali spolu so spevákom Cliffom Richardom ako sprievodná skupina aj ako samostatná inštrumentálna skupina.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM