Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Posledný pracovný deň bude naďalej s tuhými mrazmi

Pranostika na dnešný deň hovorí. Január dobrý je, keď chotár biely je. Snehu je najmä na severe a východe neúrekom. Bude jasno až polooblačno, ojedinele hmla.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Posledný pracovný deň bude naďalej s tuhými mrazmi
Zdroj: TASR

Západ: Hmlisto alebo zamračené nízkou oblačnosťou, lokálne aj zmenšená oblačnosť. Chladno. Najvyššia denná teplota –10 až –5, pri zmenšenej oblačnosti okolo –3 st. Bezvetrie alebo len slabý premenlivý vietor.

Stred: Jasno až polojasno, v nižších polohách miestami hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou. V priebehu dňa od severovýchodu pribúdanie oblačnosti. Chladno. Najvyššia denná teplota –11 až –6, pri zmenšenej oblačnosti a v stredných polohách miestami okolo –4 st. Na horách vo výške 1500 m okolo –3 st. Bezvetrie alebo len slabý premenlivý vietor.

Východ: Polojasno, v nižších polohách miestami hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou. V priebehu dňa od severu pribúdanie oblačnosti a ojedinele slabé sneženie. Chladno. Najvyššia denná teplota –11 až –6, na Spiši miestami okolo –4 st. Bezvetrie alebo len slabý premenlivý vietor.

Meniny má Dalibor

Mužské meno Dalibor má slovanský pôvod a znamená „vzďaľuj boj“. Daliborovia sú aktívni ľudia s pozoruhodnou emotívnosťou. Charakteristickou črtou ich osobnosti je oddanosť rodine. Sú aj svedomití a majú zmysel pre spoluprácu.

Vyhovuje im klasické štúdium a cudzie jazyky. Sú veľmi dobrými profesormi, odborníkmi v oblasti financií, ale vydajú sa aj na umeleckú dráhu. Dokážu sa rýchlo spriateliť. Ich vôľa nie je vždy na rovnakej úrovni, no vedia presne, čo chcú.

Stalo sa doma

1927 – Narodil sa v Hriňovej tanečník, choreograf, umelecký vedúci Lúčnice a profesor Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave Štefan Nosáľ.

1960 – Narodil sa vo Vranove nad Topľou politik Kresťansko-demokratiského hnutia (KDH) Ján Figeľ, bývalý člen Európskej komisie pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a viacjazyčnosť a bývalý 1. podpredseda vlády Slovenskej republiky (SR) a exminister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. V súčasnosti predseda KDH a poslanec NR SR.

Stalo sa vo svete

1292 – Narodila sa česká kráľovná Eliška Přenmyslova, matka Karola IV. Zomrela 28.9.1330.

1969 – Začal sa raziť prvý tunel pražského metra v Českej republike.

Skladba dňa

1938 – Narodila sa Etta James, bola americká speváčka. Rozsah jej hudobných žánrov bol veľmi rozmanitý, ako rhythm and blues, soul, rock and roll, blues, gospel a jazz.

Svoju kariéru začala uprostred 50. rokov a slávnou sa stala hitmi „Dance With Me, Henry“, „At Last“, „Tell Mama“ a „I’d Rather Go Blind“, pre ktoré napísala aj texty. Čelila mnohým osobným problémom, vrátane drogovej závislosti. Zomrela 20. januára 2012.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM