Lucia Lauková Správy Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 15-timi rokmi otvorili dovtedy najvyššiu budovu na Slovensku

K dnešnému dňu prislúcha pranostika: Keď sa na Želmíry včely začnú rojiť, dobrá ovca sa už môže dojiť. Premenlivá oblačnosť a prehánky alebo búrky. Teploty 18 až 23 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 15-timi rokmi otvorili dovtedy najvyššiu budovu na Slovensku
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno a možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné 20 až 23 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno a možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 12 až 7 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno a možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 12 až 8 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Meniny má Želmíra

Ženské meno Želmíra má južnoslovanský pôvod a význam mena je „tá, ktorá si želá mier“. Nositeľky na Slovensku ojedinelého krstného mena Želmíra oslovujeme Žela, Želka, Mirka. Meniny majú 23. mája.

Ak s niečím nesúhlasia, dávajú to ostro najavo. Želmíry bývajú zásadové a tvrdohlavé. Neúspechy ich rozhodne nezastavia. Zvyčajne sú to výborné študentky. Obľubujú klasické štúdium a priťahujú ich povolania, v ktorých treba odovzdávať veľa zo seba, ako napríklad povolanie ošetrovateľky. Majú v sebe prirodzenú mravnosť, ktorá sa prejaví v rozhodujúcich chvíľach.

Želmíry sú vitálne a majú pevné zdravie. Mali by viac dôverovať svojej intuícii. Stravou by si mali dopĺňať najmä draslík. Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Rastlinný totem týchto žien je ľalia, symbol krásy a čistoty.

Ich šťastné farby sú oranžová, modrá, hnedá. Ochranné rastliny čakanka, fenikel, palina, ochranné kamene jaspis a zafír.

Stalo sa doma

2005 – Archeologickým výskumom v Tepličke nad Váhom sa začala prvá etapa výstavby infraštruktúry a inžinierskych sietí závodov Kia Motors Slovakia a Hyundai Mobis Slovakia.

2013 – Americký veľvyslanec v SR Theodore Sedgwick po prvý raz odovzdal cenu veľvyslanectva USA v Bratislave za ochranu ľudských práv. Ocenenie dostalo občianske združenie (OZ) Liga za ľudské práva, ktoré sa venuje migrantom, žiadateľom o azyl a utečencom.

1912 – V celom Uhorsku sa konal celoštátny štrajk za všeobecné volebné právo. Tento deň sa do dejín zapísal ako krvavý štvrtok, lebo v Budapešti zasiahla proti demonštrantom polícia a vojsko, pričom bolo zastrelených 9 ľudí. Na území dnešného Slovenska sa najväčšia demonštrácia konala v Žiline.

1979 – V Jaslovských Bohuniciach spustili do prevádzky prvý blok jadrovej elektrárne.

2002 -V Bratislave otvorili 111 metrov vysokú budovu Národnej banky Slovenska (NBS), ktorá bola vtedy najvyššou stavbou na Slovensku.

Stalo sa vo svete

1430 – Jana z Arcu (panna Orleánska) sa dostala zradou vlastných pri obliehaní pevnosti Compiegne do zajatia Burgunďanov, ktorí ju za veľkú finančnú čiastku predali Angličanom. Neskôr ju obvinili z čarodejníctva a cirkevný súd ju odsúdil na trest smrti.

1785 – Americký vynálezca, fyzik a politik Benjamin Franklin zverejnil svoj vynález okuliarov s dvoma ohniskovými diaľkami – prvými bifokálnymi okuliarmi na stareckú ďalekozrakosť.

1949 – Vznikla Nemecká spolková republika (tzv. západné Nemecko).

1951 – Tibet sa dostal pod zvrchovanosť komunistickej Číny, keď podpísali v Pekingu tzv. dohodu o mierovom oslobodení Tibetu. V 17 bodovej dohode čínska komunistická vláda prisľúbila mladému dalajlámovi autonómiu Tibetu a prinútila ho k súhlasu so znovuzačlenením územia (od roku 1911 bolo fakticky samostatné) do čínskeho štátneho zväzku.

1981 – Ozbrojení teroristi zajali v budove banky v Barcelone 200 rukojemníkov a požadovali prepustenie vodcu nevydareného februárového vojenského puču podplukovníka Antonia Tejera. Na druhý deň na budovu zaútočila polícia a obsadila ju. Jeden z teroristov prišiel o život.

Skladba dňa

1983 narodila sa Heidi Range (rodená Heidi India Range), Walton, Liverpool, speváčka, členka anglickej vokálnej skupiny Sugababes. Táto dievčenská skupina vznikla v Londýne v roku 1998. V septembri 2000 mali v hitparáde prvú skladbu Overload, v novembri 2000 vydali debutový album One Touch. V hitparáde mali 26 singlov, z nich sedem sa dostalo až na prvé miesto. Hitmi sa stali skladby Freak Like Me, Round Round (2002), Hole In The Head (2003), Push The Button (2005) aj About You Know (2007). Vydali sedem albumov a kompiláciu najväčších hitov. Ten najnovší siedmy s názvom Sweet 7 vyšiel v marci 2010, predchádzajúci šiesty album Catfights And Spotlights v októbri 2008. Najúspeš­nejšími boli štvrtý Taller In More Ways z októbra 2005 a Change z októbra 2007, oba sa dostali sa na prvé miesto v rebríčku.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM