Lucia Lauková Správy Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 90-rokmi spôsobila veľký rozruch 20-korunová bankovka

"Jedna marcová brázda je drahšia ako desať aprílových," hovorí dnešná pranostika. Meniny má Emanuel. Premenlivá, na severe a východe až veľká oblačnosť. Najvyššia denná teplota 9 až 14 °C

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 90-rokmi spôsobila veľký rozruch 20-korunová bankovka
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 4 až 1 a najvyššie denné 8 až 11 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 3 až –2 a najvyššie denné 6 až 10 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 3 až –1 a najvyššie denné 6 až 10 stupňov C.

Meniny má Emanuel

Mužské meno Emanuel je starozákonné, má hebrejský pôvod a v preklade znamená „Boh je s nami“. Nositeľov tohto skôr ojedinelého mena oslovujeme aj Eman, Emo, Emko.

Emanuelovia, ktorí oslavujú meniny 26. marca, patria k svojhlavému typu ľudí. Majú pevnú vôľu, čo je vryté i do ich tváre. Potrebujú lásku a pociťujú potrebu dobre sa začleniť do rodiny. Nežije sa s nimi ľahko, ale ľuďom, ktorí sú im blízki, prinášajú istotu.

Bývajú veľmi vitálni. Mávajú sklon preceňovať svoje sily, niekedy jedávajú nepravidelne.

Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Šťastné farby Emanuelov sú biela a žltá. Ochranné rastliny nechtík a ligurček, ochranné kamene smaragd a zafír.

Stalo sa doma

1870 – Zomrel v Těšíne (Poľsko) politik, jazykovedec, básnik, publicista, evanjelický vikár, ideológ a organizátor slovenského národného hnutia MICHAL MILOSLAV HODŽA, účastník revolúcie 1848–49 a spolu so Štúrom a Hurbanom člen veľkej trojice zavŕšiteľov historického procesu slovenského národného obrodenia. Narodil sa 22.9.1811 v Rakši, okres Martin.

1850 – V Uhorsku založili prvé priemyselné komory ako samosprávne záujmové organizácie podnikateľov. Na Slovensku boli v Bratislave a v Košiciach.

1927 – Do peňažného obehu bola vydaná nová 20-korunová bankovka, ktorá vyvolala pobúrenie zo strany Slovákov. Na averze bankovky bol portrét zavraždeného ministra financií Aloisa Rašína, na reverze bol zobrazený generál Milan Rastislav Štefánik. Na bankovke boli nápisy v jazykoch všetkých menšín žijúcich v ČSR, iba nápis v slovenčine chýbal. Po sťažnostiach a protestoch bankovky z obehu stiahli.

1945 – Na Nitru a okolie podniklo nálet 36 sovietskych lietadiel. Napriek tomu, že sa tam nenachádzali žiadne nemecké jednotky, zhodili na toto územie vyše 70 ton bômb. Útok si vyžiadal stovky ľudských životov.

2009 – Slovenská republika odkúpila spätne od spoločnosti Yukos International UK B.V. 49 percent akcií strategického prepravcu ropy Transpetrol za cenu 240 miliónov USD (176,38 milió­na eur).

2010 – Riaditeľom Slovenského národného divadla (SND) sa stal Ondrej Šoth, dovtedajší riaditeľ baletu Štátneho divadla v Košiciach. V jeho prospech rozhodla výberová komisia po vypočutí deviatich kandidátov na túto funkciu. Ondrej Šoth prebral funkciu po Silvii Hroncovej. Na funkciu generálneho riaditeľa SND rezignoval 21.9.2011.

Stalo sa vo svete

1827 – Zomrel nemecký hudobný skladateľ LUDWIG VAN BEETHOVEN, jeden z najvýznamnejších svetových hudobníkov, predstaviteľ vrcholného klasicizmu. Z jeho rozsiahleho diela vyniká 9 symfónií a to najmä 3. symfónia Es dur známa ako Eroica, 5. symfónia c mol – Osudová, 6. symfónia F dur Pastorálna a asi najznámejšia 9. symfónia d mol – Óda na radosť. Okrem piatich klavírnych koncertov sú známe aj jeho klavírne sonáty a to hlavne sonáta c mol Patetická, sonáta cis mol Mesačného svitu alebo sonáta f mol Appassionata. Je aj autorom jedinej opery Fidélio. Významnými dielami sú aj Missa solemnis a oratórium Kristus na hore Olivovej. Ako dni narodenia sa uvádzajú 16. a 17. december, ktorý sa uvádza aj ako deň krstu. Narodil sa v roku 1770.

1953 – Americký detský lekár Jonas Edward Salk oznámil, že objavil novú očkovaciu látku proti detskej obrne.

1973 – Po 171 rokoch od založenia povolili ženám prvý raz obchodovať v budove londýnskej burzy cenných papierov. Prvým stockbrokerom bola Susan Shawová.

1979 – V americkom Washingtone podpísali egyptsko-izraelskú separátnu mierovú zmluvu a dve zmluvy medzi Izraelom a USA.

1997 – V USA na kalifornskom ranči v Santa Fe objavili 39 mŕtvych žien a mužov, ktorí spáchali hromadnú samovraždu. Všetci patrili k sekte Nebeská brána.

2006 – V Škótsku začal platiť zákaz fajčenia v uzavretých verejných priestoroch.

2012 – Americký režisér James Cameron, tvorca kasových trhákov Titanic a Avatar dosadol v malej ponorke na dno Mariánskej priekopy v priehlbine Challenger, ktorá je najhlbším miestom na zemeguli.

Skladba dňa

26. marca 1948 sa narodil Steve Tyler, vlastným menom Steven Victor Tallarico spevák americkej kapely Aerosmith. Známe sú piesne, Cryin, Crazy, I Don't Want to Miss a Thing či Walk this way, v ktorej sa spojili s Run DMC a bol z toho celonárodný hit.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM