Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred nami je o niečo chladnejší a zamračený víkend

Pranostika na dnešný deň hovorí: Rosa v marci, mráz na Ducha, o Vavrinci chvíľa mrcha. V sobotu bude prevažne polooblačno. Teploty 5 až 10 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred nami je o niečo chladnejší a zamračený víkend
Zdroj: TASR

Západ: Polooblačno až oblačno. Najvyššia denná teplota 9 až 11 st. Severozápadný vietor 4 až 9 m/s, dopoludnia v nárazoch miestami okolo 13 m/s (15 až 30, 45 km/h).

Stred: Polooblačno až oblačno, ráno ojedinele hmla. Na severe kraja ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 7 až 12, na Horehroní okolo 5 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –4 st. Prevažne slabý vietor. Na hornom Horehroní dopoludnia severný 5 až 10 m/s, v nárazoch okolo 15 m/s (20 až 35 km/h, 55 km/h), popoludní postupne aj tu vietor zoslabne.

Východ: Polooblačno až oblačno. Najvyššia denná teplota 8 až 12, na Spiši okolo 6 st. Severozápadný až severný vietor 3 až 9 m/s, spočiatku okolo 11 m/s (10 až 30, 40 km/h). Miestami v nárazoch 18 až 22 m/s (55 až 80 km/h). Na hrebeňoch hôr miestami búrlivý vietor až víchrica. Popoludní bude vietor postupne slabnúť.

Meniny má Angela , Angelika

Ženské mená Angela, Angelika majú latinský pôvod a ich význam je „anjelská“. Ich zvieracím totemom je jašterica. Angely a Angeliky rýchlo a nečakane reagujú podobne ako jašterica, keď na ňu padne pohybujúci sa tieň.

Nositeľky mien Angela a Angelika sa rady dávajú unášať romantickými predstavami. Zaujímajú ich najmä dejiny, exaktné vedy nie. Niekedy sa správajú ľahostajne. Potrebujú najmä veľa spánku a dostatok pohybu.

Stalo sa doma

1958 – Narodila sa v Banskej Bystrici herečka a filmová producentka DEANA HORVÁTHOVÁ – JAKUBISKOVÁ, manželka režiséra Juraja Jakubiska, ktorá sa ako výrazná herečka predstavila aj v niektorých jeho filmoch: Sedím na konári a je mi dobre, Lepšie je byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý, Nejasná správa o konci sveta a Bathory.

1853 – V Mestskom divadle v Bratislave sa uskutočnilo predstavenie diorámy, akéhosi predchodcu filmu, pri ktorom zdanie pohybu obrazov vyvolávali svetelné efekty.

Stalo sa vo svete

1885 – Narodil sa britský automobilový konštruktér a pretekár MALCOLM CAMPBELL. V roku 1935 ako prvý dosiahol vlastným vozidlom Blue Bird rýchlosť 483 km/h. Zomrel 31.12.1948.

1997 – Britská kráľovná Alžbeta II. uviedla speváka Paula McCartneyho do šľachtického stavu.

Skladba dňa

1984 – Narodila sa Tina (vlastným menom Martina Csillágová), Prešov, speváčka. Svoju spevácku dráhu začínala v roku 2003, v októbri 2004 vydala debutový album Tina, v novembri 2006 pridala druhý, úspešný štúdiový album Chillin.

Za ten dostala v ankete hudobnej akadémie Aurel za rok 2006 štyri ocenenia – ženský spevácky výkon roka, album roka, producentský výkon roka a zvukový záznam roka.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM