Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred nami je počasie s vôňou jari

Pranostika na dnešný deň hovorí: Lepšie, keď ťa zima chveje, než marcove slnko hreje. Pravdou je, že v najbližších dňoch už pocítime príjemné jarné počasie.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred nami je počasie s vôňou jari
Zdroj: TASR

Na západnom Slovensku malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 4 až 1 a najvyššie denné 9 až 12 stupňov C.

Na strednom Slovensku malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 3 až –2 a najvyššie denné teploty 7 až 11 stupňov C.

Na východnom Slovensku malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 3 až –1 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov C.

Meniny má Matilda

Ženské meno Matilda má nemecký pôvod a význam mena je „silná, udatná bojovníčka“. Matildy sa vedia ovládať a čeliť chúlostivým situáciám ako skutočné „bojovníčky“.

Od detstva sú ťažko usmerňovateľné. Majú vrodený cit pre diplomaciu, ktorý využívajú pri viacerých príležitostiach, vysokú inteligenciu a veľmi dobrú pamäť. Keď ľúbia, dokážu nemožné. Ak pochybujú, všetko sa im zrúti. Matildy totiž nepoznajú strednú cestu.

Stalo sa doma

1913 – Narodil sa v Plevníku-Drienovom spisovateľ, prekladateľ a redaktor DOMINIK TATARKA, ktorý bol výraznou spisovateľskou a neskôr aj disidentskou osobnosťou na Slovensku, respektíve v Československu. Pod vplyvom parížskeho študijného pobytu, kde sa stretol so surrealizmom a existencializmom vznikla jeho významná novela Panna zázračnica, ktorá bola aj úspešne sfilmovaná. Zomrel 10.5.1989.

1850 – V Banskej Štiavnici vyšlo prvé číslo časopisu Cyrill a Method, v ktorom sa vydavateľ a redaktor Ján Palárik usiloval o zblíženie evanjelikov a katolíkov.

Stalo sa vo svete

1879 – Narodil sa židovský nemecko-americký fyzik, zakladateľ štatistickej fyziky a termodynamiky a tvorca všeobecnej a špeciálnej teórie relativity, modernej kozmológie a relativistickej astrofyziky ALBERT EINSTEIN, laureát Nobelovej ceny (1921). Zomrel 18.4.1955.

1883 – Zomrel nemecký filozof a ekonóm KAROL MARX, tvorca klasickej podoby teórie komunizmu. Autor rozsiahleho diela Kapitál. Narodil sa 5.5.1818.

Skladba dňa

1981 – Narodila sa Katarína Knechtová, Prešov, speváčka, skladateľka, textárka, gitaristka aj klaviristka. Na ľudovej škole umenia sa učila hru na klavíri, spievala v súbore Prešovčatá. So spevom začínala so skupinou IMT Smile, do ktorej prišla v roku 1996. S ňou nahrala prvý album Klik-Klak.

V auguste 1997 zo skupiny odišla a založila skupinu Peha. V septembri 1999 vydali prvý album s názvom Niečo sa chystá s hitmi Diaľkové ovládanie a V zaseknutom výťahu.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM