Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Medzinárodný deň učiteľov, nebo zahalia oblaky

Pranostika na dnes hovorí: "Na svätého Placida zima teplo vystrieda." Meniny oslavuje Viera. Oblačno, na severe a východe prehánky. Teploty 16 až 21 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Medzinárodný deň učiteľov, nebo zahalia oblaky
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 10 až 7 a najvyššie denné 18 až 21 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 9 až 4 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 9 až 5 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Meniny má Viera

Ženské meno Viera má slovanský pôvod a jeho voľný význam je „viera“. Na Slovensku je toto meno bežné a jeho nositeľky oslovujeme Vierka, Vieročka, Vera.

Vierky, ktoré majú meniny 5. októbra, nie sú ľahké povahy. Ide o veľmi priebojné bytosti, vytrvalé v práci. Charakterizuje ich aj ráznosť a rozhodnosť. Sú z nich obdivuhodné matky, ktoré všetko obratne zvládajú.

Tieto ženy majú sklon uzatvárať sa do seba a zďaleka neprejavujú všetky svoje myšlienky a city. Viery sa cítia dobre v spoločnosti, ale obmedzujú počet priateľov a starostlivo si ich vyberajú. Vedia zavčasu riešiť svoje ťažkosti a čeliť životným problémom.

Viery majú veľkú vitalitu a pevné zdravie. Problémy môžu mať s pokožkou. Mali by sa vyhýbať mastným jedlám a jedálny lístok si obohatiť najmä o ryby, jablká a zeler.

Stalo sa doma

1929 – Podpredsedu SĽS Vojtecha Tuku odsúdili na 15 rokov väzenia, z ktorých si odsedel osem a pol roka.

1938 – Abdikoval prezident ČSR Edvard Beneš.

2009 – Tri slovenské a tri maďarské mestá – Komárno, Hurbanovo, Kolárovo, Tata, Komárom, Kisbér – vytvorili nový euroregión Európske zoskupenie územnej spolupráce Pons Danubii s ručením obmedzeným, ktorý na Slovensku začal vystupovať pod názvom Zoskupenie Pons Danubii. Sídlo má v Komárne.

Stalo sa vo svete

1842 – Josef Groll v Plzni uvaril prvé novodobé priezračné zlaté pivo tým, že skombinoval bavorský spôsob spodného kvasenia s miestnymi ingredienciami – svetlým sladom, mäkkou vodou a žateckým chmeľom.

1908 – Bulharsko vyhlásilo nezávislosť od Osmanskej ríše.

1983 – Lídrovi poľskej odborovej organizácie Solidarita Lechovi Walesovi udelili Nobelovu cenu za mier.

1994 – Vo švajčiarskych dedinách Chiery a Granges-sur-Salvan polícia objavila 48 tiel obetí hromadnej kultovej samovraždy príslušníkov švajčiarsko-kanadskej sekty Rádu zlatého chrámu.

2004 – Američania David Gross, David Politzer a Frank Wilczek dostali Nobelovu cenu za fyziku. Trojica amerických fyzikov objavila zvláštny aspekt takzvaného silného vzájomného pôsobenia, zodpovedného za súdržnosť elementárnych častíc hmoty (kvarkov). Silné vzájomné pôsobenie patrí medzi štyri základné prírodné sily.

2008 – V Rusku uviedli do prevádzky prvú časť ropovodu Východná Sibír – Tichý oceán. Sprevádzkovaný úsek meria 1100 kilometrov.

Skladba dňa

1962 – Vo Veľkej Británii vyšiel prvý singel skupiny Beatles s názvom Love Me Do.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM