Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Svetový deň kultúrneho dedičstva

Pranostika na dnes hovorí: "Teplé noci v aprílu, požehnanie ovociu i vínu." Meniny oslavuje Valér. Polooblačno. Teploty 17 až 22 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Svetový deň kultúrneho dedičstva
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné 19 až 22 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 11 až 6 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 11 až 7 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Meniny má Valér

Mužské meno Valér má latinský pôvod a význam mena je „silný, zdravý“. S nositeľmi tohto mena sa na Slovensku stretávame výnimočne. Meniny oslavujú 18. apríla.

Valérovia nie sú ľudia, ktorí sa dajú ľahko ovplyvniť, aj keď majú rozpoltenú povahu. Miestami sa prejavujú ako zlostní. Vedia byť ale sami sebou a šťastní. Na to, aby sa ich aktivita výraznejšie prejavila, ich musí upútať konkrétne povolanie alebo poslanie. Inak odchádzajú skúsiť niečo iné.

Ich zdravie nesie vplyv totemov – koňa a pŕhľavy. Na jednej strane majú skutočne „konskú“ vitalitu, na druhej strane ich zdravie „pŕhlia“ menšie problémy.

Ovplyvňuje ich planéta Mesiac. Šťastnou farbou Valérov je strieborná, ochranné rastliny rumanček, jazmín, kamene nefrit, karneol.

Stalo sa doma

1920 – V ČSR sa konali voľby do poslaneckej snemovne už podľa všeobecného volebného práva. Voliť mohol každý, kto dosiahol vek 21 rokov.

1966 – Film Obchod na korze, ktorý režírovali Elmar Klos a Ján Kadár a v hlavnej úlohe sa predstavil slovenský herec Jozef Kroner (stvárnil postavu Tóna Brtku), získal amerického Oscara v kategórii zahraničných filmov.

2007 – Najvyšší súd SR po viac ako 15 rokoch rozhodol v reštitučnom spore grófky Magdalény Sztárayovej so Slovenskou národnou galériou v prospech Slovenska. Bol to najväčší spor v dejinách slovenskej justície tohto druhu, v ktorom išlo o niekoľko 100 miliónov korún.

Stalo sa vo svete

1506 – Pápež Július II. položil základný kameň stavby chrámu svätého Petra v Ríme.

1956 – Monacké knieža Rainier III. a herečka Grace Kellyová sa zosobášili. Herečka prijala titul a meno kňažná Gracia Patricia.

2011 – Maďarský parlament prijal novú ústavu, ktorá vyvoláva negatívne reakcie doma aj v zahraničí. V návrhu ústavy sa nachádza množstvo kontroverzných častí, z ktorých najnegatívnejší ohlas v zahraničí vyvolalo uzákonenie volebného práva pre zahraničných Maďarov. Kritici tiež argumentovali, že nová ústava posilní moc premiéra krajiny a jeho Maďarského občianskeho zväzu – FIDESZ. Ústava nadobudla platnosť 1.1.2012.

Skladba dňa

1962 – Shirlie Holliman, Watford, Hertfordshire, UK, speváčka dvojice Pepsi & Shirley. Na hudobnú scénu vstúpili pôvodne ako štúdiové vokalistky.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM