Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Radúz príde s hmlou a mrholením

Pranostika na dnes hovorí: Čo v decembri nespravíš, v januári nedohoníš. Sobota bude takmer na celom Slovensku zamračená, meniny oslavuje Radúz.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Radúz príde s hmlou a mrholením
Zdroj: TASR

Západ: Polojasno až oblačno. V nižších polohách ojedinele zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto s možnosťou mrholenia. Najvyššia denná teplota 6 až 9, pri hmle alebo nízkej oblačnosti okolo 3 st. Prevažne slabý vietor.

Stred: Prevažne zamračené a hmlisto, ojedinele s mrholením. V horách a miestami aj v nižších polohách polojasno až oblačno. Najvyššia denná teplota –1 až 4, pri zmenšenej oblačnosti 4 až 8 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +6 st. Slabý vietor. V horách nad pásmom lesa búrlivý vietor až víchrica.

Východ: Prevažne zamračené a hmlisto, ojedinele s mrholením. V horách a ojedinele aj v nižších polohách zmenšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota –1 až 4 st, pri zmenšenej oblačnosti do 7 st. Teplota na horách vo výške 1000 m okolo +6 st. Juhovýchodný vietor do 6 m/s (20 km/h).

Meniny má Radúz

Mužské meno Radúz má slovanský pôvod a jeho význam je „radujúci sa“, „radostný“. Radúzovia sú trpezliví, šetrní a vo svojich činoch často zdržanliví. Neváhajú sa však osobne angažovať na verejných podujatiach, ak ide o prospešnú vec.

Zvyčajne sa Radúzovia neusilujú súperiť so spolužiakmi, ale poctivo sa učia. Vo všeobecnosti ich priťahuje všetko, čo si vyžaduje nepretržité úsilie, napríklad v oblasti priemyslu.

Stalo sa doma

1869 – Narodil sa v Okrúhlom bankár Michal Bosák, ktorý po odchode do USA pracoval najprv ako baník, obchodník s vínom, neskôr založil banku First National Bank a ako prezident tejto banky sa v roku 1907 podpísal na americkú desaťdolárovku. Bol aj jedným zo signatárov Pittsburskej dohody. Zomrel 18.2.1937.

1905 – Filipovi Lenardovi, rodákovi z dnešnej Bratislavy, bola udelená Nobelova cena za fyziku. Ako vedec vynikal, ale ľudsky sa skompromitoval svojimi antisemitskými útokmi a v nacistickom Nemecku pracoval na tzv. programe čistej nemeckej fyziky.

Stalo sa vo svete

1845 – Britský priemyselník Robert Thompson získal patent na vzduchom napustené gumené pneumatiky na vozidlá.

1868 – Vo Veľkej Británii v Londýne dali do prevádzky prvý dopravný semafor na svete.

Skladba dňa

1966 – Narodil sa Milan Špalek, Teplice, basový gitarista a spevák skupiny Kabát. Táto rocková formácia vznikla v českých Tepliciach v roku 1983. Jej zakladajúcimi členmi boli Milan Špalek a Tomáš Krulich.

Neskôr sa k skupine pridali Radek Hurčík, Josef Vojtek a Ota Váňa. V tejto zostave hrajú dodnes. Je zaujímavé, že začínali ako trashmetalová skupina, až neskôr sa preorientovali na rock.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM