Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Simpsonovci sa prvý raz objavili na obrazovke pred 31 rokmi

Pranostika na dnes hovorí: "Ak na Bielu sobotu prší, bude málo čerešní a keď prší do Božieho hrobu, bude rok chudobný na vlahu." Meniny má Jela. Slnečno. Teploty 19 až 24 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Simpsonovci sa prvý raz objavili na obrazovke pred 31 rokmi
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 21 až 24 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 10 až 5 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 10 až 6 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Meniny má Jela

Ženské meno Jela je odvodené od gréckeho mena Helena a znamená „svetlo, pochodeň“. S jeho nositeľkami sa na Slovensku stretávame málokedy a oslovujeme ich Jelka, Jelinka, Jeločka, Jeli, Jelica, Jelena. Meniny oslavujú 19. apríla.

Jely sa dobre cítia vo vlastnom svete. Sú svojhlavé a tak trochu samotárske ako sob, ich zvierací totem. Spoločnosť vyhľadajú, ak sú práve dobre naladené. Nezaoberajú sa detailmi, problémy vidia v súvislostiach. Majú vynikajúcu pamäť. Žijú intenzívne a milujú zmeny. Jely buď ľúbia, alebo nie. Sú veľmi emotívne a obetavo pomáhajú svojim blízkym. V rozhodovaní sú rozumné, aj keď ojedinele podľahnú zmyslu pre utópiu.

Jely sú pomerne životaschopné. Dokážu čeliť zdravotným problémom, ktoré by sa nemuseli vôbec dostaviť, keby sa nesprávali ľahkovážne.

Stalo sa doma

1713 – Uhorský kráľ Karol III. vydal Pragmatickú sankciu, v ktorej stanovil nedeliteľnosť habsburskej monarchie a nástupnícky poriadok, podľa ktorého v prípade vymretia mužskej línie rodu nastupovala ženská postupnosť.

1946 – V Prahe sa začal (trval do 22.4.) 1. všeodborový zjazd, na ktorom bolo založené Revolučné odborové hnutie (ROH).

2009 – Slovensko sa definitívne stalo vlastníkom 100 percent akcií strategického prepravcu ropy Transpetrol. Na mimoriadnom valnom zhromaždení spoločnosti jej akcionári schválili prevod 49 percent akcií, ktoré dovtedy vlastnil Yukos International UK B.V., na slovenskú vládu zastúpenú Ministerstvom hospodárstva (MH) SR.

2010 – Opäť sa začalo lietať nad celým územím Slovenska. Nelietalo sa v dôsledku oblaku vulkanického popola, ktorý sa dostal do ovzdušia po výbuchu sopky na Islande.

Stalo sa v zahraničí

1933 – Demokrat, 32. americký prezident (1933–1945) Franklin Delano Roosevelt vydal vyhlásenie o čiastočnom zrušení krytia americkej meny zlatom a zároveň zakázal vývoz zlata, čím chcel ochrániť dolár pred špekulatívnymi obchodmi na zahraničnom finančnom trhu. Prezident mohol vydať zlatom nekryté bankovky do výšky troch miliárd dolárov.

1995 – V jednej z vládnych budov v Oklahoma City došlo po teroristickej akcii k mohutnej explózii. Šesťposchodová budova, v ktorej bola okrem iného aj materská škola, bola z veľkej časti zničená a zahynulo 168 osôb, ďalších 650 sa zranilo. Za teroristickú akciu s katastrofálnymi následkami neskôr odsúdili pravicových extrémistov Timothyho McVeigha a Terryho Nicholsa.

1999 – Nemecký parlament prvýkrát zasadal v zrekonštruovanej budove Reichstagu v Berlíne. Pri tejto príležitosti predniesol kancelár Gerhard Schröder obsiahle vládne vyhlásenie o Dovŕšení nemeckého zjednotenia. Podľa Schrödera plenárnym zasadnutím skončilo provizórium v histórii Nemecka. Bonnskú republiku vystriedala republika Berlínska.

2005 – Kolégium kardinálov zvolilo za 265. pápeža nemeckého kardinála Josepha Ratzingera, ktorý si zvolil meno Benedikt XVI. Nový pápež, ktorý sa stal nástupcom pápeža Jána Pavla II., pochádza z nemeckého Bavorska.

2008 – Za 33 000 libier (1,4 milióna Sk) vydražili lístok na plavbu Titanicom, patriaci zosnulej poslednej pasažierke, ktorá sa ešte pamätala na potopenie v tej dobe najväčšieho zaoceánskeho parníka na svete. Lillian Asplundová zomrela ako 99-ročná v roku 2006 a bola dovtedy poslednou žijúcou osobou so spomienkami na tragédiu z apríla 1912. Ostatní žijúci bývalí pasažieri Titanicu boli v dobe potopenia lode ešte veľmi malými deťmi.

Skladba dňa

1966 – Narodil sa Tomáš Krulich, Teplice, gitarista skupiny Kabát.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM