Rastislav Búgel Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Slnečné počasie navnadí na víkend

Pranostika na dnes hovorí: "Aký jún, taký december." Meniny oslavuje Xénia a Oxana. Bude slnečno. Teploty 24 až 29 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Slnečné počasie navnadí na víkend
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 14 až 11 a najvyššie denné 26 až 29 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 13 až 8 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 13 až 9 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Meniny má Xénia a Oxana

Xénie rozhodne nie sú vyzývavé. Sú veľmi nedôverčivé a obávajú sa veľkých citových vzplanutí. Mali by si správne zadeliť čas. Neprospieva im, ak konzumujú konzervované potraviny. Ovplyvňuje ich planéta Saturn. Obľúbené farby Xénie sú zelená a gaštanová, ochranné rastliny štiav, kostihoj, ochranné kamene obsidián, ametyst.

Ženské meno Oxana je ukrajinskou domácou podobou mena Xénia. S nositeľkami tohto mena sa stretávame výnimočne a oslovujeme ich napríklad Oxanka. Oxany sú inteligentné, čoho sú si aj vedomé a dávajú to iným pocítiť. Ich pamäti analytického typu nič neujde. Sú kritické, subjektívne a celkovo majú ťažkú povahu.

Stalo sa doma

1384 – Uhorská kráľovná Mária potvrdila mestské výsady Žiliny.

1848 – V Prahe sa začal 11-dňový prvý Slovanský zjazd za účasti 340 delegátov z celej Európy, ktorý mal nastoliť požiadavku federalizácie Rakúska a utvoriť spolok slovanských národov. Zo Slovenska sa na ňom zúčastnilo vyše 10 predstaviteľov vrátane Štúra, Hurbana a Hodžu, ktorí tam nastolili po prvý raz v dejinách slovenskú otázku.

1907 – Rakúsky cisár a uhorský kráľ František Jozef I. podpísal tzv. Aponiho školské zákony, ktoré viedli k prehĺbeniu maďarizácie v školstve.

1918 – V srbskom Kragujevaci vypukla protivojnová vzbura príslušníkov 71. pešieho (trenčianskeho) pluku, ktorý tvorili väčšinou Slováci, 44 účastníkov vzbury popravili.

1945 – Československá vláda a Predsedníctvo Slovenskej národnej rady (SNR) uzavreli tzv. prvú pražskú dohodu, ktorá sa týkala právomocí a postavenia slovenských orgánov.

2006 – V Bratislave na Hviezdoslavovom námestí odhalili sochu svetoznámeho dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena.

2008 – Svetová banka (SB) zatvorila svoju kanceláriu na Slovensku. Súviselo to zo zmenou postavenia SR v rámci banky z prijímateľa na poskytovateľa rozvojovej pomoci. V tejto súvislosti na Slovensko pricestoval viceprezident SB pre krajiny Európy a strednej Ázie Shigeo Katsu, ktorý sa stretol aj s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom.

Stalo sa vo svete

1541 – Vypukol veľký požiar na Malej Strane, Pražskom hrade a Hradčanoch.

1896 – Taliansky elektrotechnik a vynálezca Guglielmo Marconi získal prvý patent na komunikačný systém pomocou elektromagnetic­kých vĺn.

1924 – Americký Kongres priznal občianske práva všetkým americkým Indiánom.

1932 – Novozélandský inžinier, major Frank Holmes, prvýkrát narazil v Bahrajne na ropu.

1946 – Uskutočnilo sa ľudové hlasovanie o štátnej forme v Taliansku, keď 12,1 milióna voličov sa vyjadrilo za republiku a 10,3 milióna za zachovanie monarchie. Kráľ Umberto II. musel na druhý deň opustiť krajinu a dočasnou hlavou štátu sa stal premiér Alcide di Gasperi.

1948 – V Nemecku popravili osobného lekára Adolfa Hitlera Karla Brandta.

1953 – V londýnskom Westminsterskom opátstve korunovali britskú kráľovnú Alžbetu II. Na tradičnom obrade sa zúčastnilo 7600 hostí a vysielala ho televízna spoločnosť BBC.

1966 – Americká výskumná družica Surveyor 1 pristála na Mori búrok na Mesiaci, odkiaľ postupne vyslala na Zem mnoho fotografií.

1979 – Začala sa deväťdňová návšteva pápeža Jána Pavla II. v jeho rodnom Poľsku, čo bola prvá návšteva pápeža v krajine východného bloku.

2003 – Z kazašského kozmodrómu Baikonur bola vypustená ruská raketa Sojuz. Tá na svojej palube niesla Mars Express, vesmírnu loď Európskej vesmírnej agentúry.

2012 – Bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka odsúdili na doživotné väzenie za spoluvinu pri zabití demonštrantov počas ľudového povstania z roku 2011 v Egypte. Generálny prokurátor sa proti verdiktu v procese s Mubarakom odvolal.

Skladba dňa

2008 – 2. júna zomrel vo veku 79 rokov fenomenálny americký hudobník Bo Diddley. Bol rock and rollový spevák, textár a gitarista.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM