Rastislav Búgel Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Sobota môže priniesť búrky, oslavuje Bernard

"Kto sa v máji potí na poli a modlí sa v komore, hladom neumrie," hovorí dnešná pranostika. Meniny oslavuje Bernard. Polooblačno až oblačno, miestami búrky. Teploty 19 až 24 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Sobota môže priniesť búrky, oslavuje Bernard
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné 21 až 24 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno a možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 11 až 6 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno a možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 11 až 7 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Meniny má Bernard

Mužské meno Bernard má nemecký pôvod a význam mena je „silný medveď“. Nositeľov tohto na Slovensku málo rozšíreného mena oslovujeme Berny, Beny. Meniny oslavujú 20. mája.

Bernard má drsnú povahu. Jeho totemový vták je kukučka, ktorá je symbolom rozpínavosti, príznačnej pre mužov s týmto menom. Sú z nich prevažne manažéri, ktorí myslia len na to, ako pevnou rukou viesť ľudí okolo seba a ako dosiahnuť úspech. Ťažko sa dajú ovplyvniť, ustúpia len presvedčivým argumentom. Nechcú byť miláčikmi rodiny.

Stalo sa doma

1795 – Na krvavom poli v Pešti sa uskutočnila verejná poprava hlavných organizátorov jakobínskeho hnutia v Uhorsku.

2009 – Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej na verejnom zasadnutí nálezom rozhodlo, že zriadenie Špeciálneho súdu nebolo v súlade s Ústavou SR.

2010 – Novou generálnou riaditeľkou Slovenskej národnej galérie (SNG) sa stala Alexandra Kusá.

2012 – Futbalista Marek Hamšík sa stal s tímom SSC Neapol víťazom Talianskeho pohára, k finálovému triumfu 2:0 nad Juventusom Turín prispel reprezentačný stredopoliar jedným gólom.

2012 – Hokejoví reprezentanti pod vedením trénera Vladimíra Vůjteka vybojovali na 76. majstrovstvách sveta v Helsinkách a Štokholme strieborné medaily. Vo štvrťfinále (17.5.) vyradili Kanadu a v semifinále (19.5.) aj večných rivalov z Česka. V boji o zlato (20.5.) sa predstavili po dlhých desiatich rokoch, napokon nestačili na Rusko, ktorému podľahli 2:6.

2012 – Jána Laca vyhlásil direktoriát 76. hokejových MS za najlepšieho brankára turnaja, kapitán slovenskej reprezentácie Zdeno Chára sa stal najlepším obrancom. Obaja hráči sa dostali aj do All Stars tímu šampionátu.

Stalo sa vo svete

1498 – Portugalský moreplavec Vasco da Gama priplával do Kalkaty po oboplávaní Afriky, čím objavil novú dôležitú námornú cestu do Indie.

1875– V Paríži (Francúzsko) podpísalo 18 štátov medzinárodnú dohodu – Metrickú konvenciu o uznaní a zavedení metrického systému mier a váh.

1882 – Rakúsko-Uhorsko, Taliansko a Nemecko podpísali spojeneckú zmluvu, na základe ktorej vznikol Trojspolok.

1902 – Tomás Estrada Palma sa stal prvým demokraticky zvoleným prezidentom Kubánskej republiky a odchodom amerických vojsk sa Kuba stala nezávislou krajinou.

1941 – Druhá svetová vojna: začal sa nemecký útok na ostrov Krétu. Operácia dostala názov Merkur.

2009 – Víťazmi 38. edície Pohára UEFA sa stali prvýkrát v klubovej histórii futbalisti ukrajinského tímu Šachtar Doneck. Vo finále na istanbulskom štadióne Sükrüa Saracoglua zdolali Werder Brémy 2:1 po predĺžení.

2012 – Lídra Srbskej pokrokovej strany (SNS) Tomislava Nikoliča zvolili do funkcie prezidenta krajiny.

2012 – Českí hokejisti získali na 76. MS bronzové medaily, keď v Helsinkách zdolali usporiadajúce Fínsko 3:2.

2013 – Séria bombových útokov v šiitských i sunnitských oblastiach Iraku si vyžiadala najmenej 86 obetí.

2013 – Americký internetový vyhľadávač Yahoo schválil kúpu malej sociálnej siete Tumblr za viac ako 1 miliardu USD.

Skladba dňa

1944 – V anglickom Sheffielde sa narodil John Robert Cocker, ktorého celý svet poznal pod menom Joe Cocker. Popularita mu začala stúpať v 60. rokoch. Zomrel v roku 2014 v Crawforde v USA.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM