Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Streda bude na toto ročné obdobie mimoriadne teplá

Pranostika na dnešný deň hovorí: Ak sa mačka vo februári vyhrieva na slnci, tak v marci sa bude vyhrievať pri peci. Slnečno a ojedinele hmla. Teploty 3 až 12 °C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Streda bude na toto ročné obdobie mimoriadne teplá
Zdroj: pixabay.com

Západ: Slnečno, zrána ojedinele hmla. Vzhľadom na ročnú dobu veľmi teplo. Najvyššia denná teplota 10 až 12 st. Prevažne slabý vietor.

Stred: Slnečno, ráno a dopoludnia v nižších polohách ojedinele hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou, najmä v Juhoslovenskej kotline. Vzhľadom na ročnú dobu veľmi teplo. Najvyššia denná teplota 8 až 12 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 9 st. Bezvetrie alebo slabý vietor.

Východ: Slnečno, ráno a dopoludnia v nižších polohách ojedinele hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou. Vzhľadom na ročnú dobu veľmi teplo. Najvyššia denná teplota 7 až 11 st. Slabý, na Východoslovenskej nížine miestami severozápadný až severný vietor do 5 m/s (20 km/h).

Meniny má Pravoslav

Pravoslav je novšie slovanské mužské meno a jeho význam je „právo sláv“. Od detstva treba s Pravoslavmi zaobchádzať podľa ich skutočnej úrovne, a to ako s dospelými. Charakteristické črty ich povahy sú zodpovednosť, starostlivosť a vernosť.

Pravoslavovia sú introvertní aj extrovertní zároveň, vedia žiť rovnako dobre v spoločnosti ako osamote, uzavrieť sa do seba alebo sa naplno zapojiť do spoločenského života.

Stalo sa doma

1890 – V Pittsburghu (USA) vznikol Národný slovenský spolok, ktorý zohral dôležitú úlohu v oblasti kultúrneho a spoločenského života Slovákov v Amerike. Jeho zakladateľ bol Peter V. Rovnianek.

1993 – Poslanci NR SR zvolili 106 hlasmi v tajnom hlasovaní za prvého prezidenta novej Slovenskej republiky kandidáta HZDS Michala Kováča.

Stalo sa vo svete

1564 – Narodil sa svetoznámy taliansky astronóm, fyzik, matematik a filozof GALILEO GALILEI, autor mnohých objavov a fyzikálnych zákonov. Objavil napríklad nemennosť doby kyvu kyvadla, odhalil zákon akcelerácie. Zdokonalil astronomický ďalekohľad.

Využil ho na najrôznejšie pozorovania, ktoré ho priviedli k obhajobe heliocentrickej teórie Mikuláša Koperníka, ktorú však cirkev neskôr zakázala a podala žalobu aj na dovtedy uznávaného profesora. Galilei bol donútený inkvizíciou svoje názory odvolať a až do konca života bol pod jej dohľadom. Zomrel 8.1.1642.

Skladba dňa

1950 – Narodil sa David Brown (zomrel v roku 2000) zo skupiny Santana. Santana je americká rocková hudobná skupina hrajúca hard rock, blues rock a jazz rock. Je aj popredným predstaviteľom latino rocku.

Skupina bola založená v roku 1966 v Los Angeles a jej prvý názov bol Santana Blues Band.Tvorili ju Carlos Santana, Gregg Rolie, David Brown, Mike Carabello, Jose Chepito Areas a Michael Shrive. V tom čase hral sextet v lokálnych kluboch zmes hard rocku a blues rocku so silným vplyvom latino rytmov.

Prvým veľkým momentom skupiny ktorý z nej urobil legendu, bolo vystúpenie na festivale vo Woodstocku, kde zahrala cover verziu skladby Soul Sacrifice.

Ilustračné foto

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM