Lucia Lauková Správy Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Streda bude slnečná s teplotami do 16 °C, meniny má Viktória

Dnešná pranostika hovorí: "Keď v máji neprší, jún sucho dovŕši". Meniny má Viktória. Slnečno. Teploty 11 až 16 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Streda bude slnečná s teplotami do 16 °C, meniny má Viktória
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 3 až 0 a najvyššie denné 13 až 16 stupňov Celzia.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 2 až –3 a najvyššie denné 11 až 15 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 2 až –2 a najvyššie denné 11 až 15 stupňov C.

Meniny má Viktória

Ženské meno Viktória má latinský pôvod a v preklade znamená „víťaz“, „víťazstvo“. Nositeľky tohto v súčasnosti na Slovensku populárneho mena oslovujeme Viktorka, Vikina, Vikinka, Viki. Meniny oslavujú 10. mája.

Viktórie sú realistky, ktoré stoja obidvoma nohami na pevnej zemi a neoddávajú sa snívaniu. Sú objektívne a dokážu sa podeliť s inými. V detstve si vyžadujú veľkú opateru, ale nemali by nadobudnúť dojem, že na nich rodičia stále striehnu. Ich výkonnosť a pozornosť sú nadpriemerné.

Viktórie majú živočíšny totem ropuchu, ktorej pohľad a nehybnosť pôsobia fascinujúco. Sú priemerne životaschopné. Ráno im niekedy dlhšie trvá, kým sa „naštartujú“. Môžu mať predispozície na lymfatické choroby.

Ich obľúbené farby sú modrá, zelená a biela. Ochranné rastliny Viktórie sú valeriána a čakanka, ochranné kamene citrín a zafír.

Stalo sa doma

1934 – Narodil sa v Dolných Plachtinciach divadelný a filmový herec, bývalý člen Činohry SND v Bratislave a bývalý poslanec Národnej rady (NR) SR ŠTEFAN KVIETIK. Svoje herecké nadanie predstavil v mnohých filmoch ako napríklad Boxer a smrť, Medená veža, Tisícročná včela, Sedím na konári a je mi dobre alebo Tábor padlých žien.

1529 – Turecký sultán Süleyman II. sa na čele 100-tisícovej armády vydal na výpravu do Uhorska s cieľom pomôcť Jánovi Zápoľskému v jeho zápase o uhorskú korunu s Ferdinandom Habsburským.

1904 – V USA boli patentované vynálezy (prístroj na bezdrôtové telegrafovanie, prístroj na bezdrôtový prenos telegramu) slovenského vynálezcu Jozefa Murgaša.

1927 – V Bratislave sa začala pravidelná premávka autobusov na trase od Národného divadla po niekdajšiu železničnú stanicu Bratislava – Nivy.

1970 – Začiatok vysielania druhého programu Československej televízie.

Stalo sa vo svete

1503 – Taliansky moreplavec v portugalských službách Krištof Kolumbus objavil Kajmanské ostrovy vo Veľkých Antilách.

1869 – V USA bola dokončená prvá transkontinentálna železničná trať spájajúca východ a západ Spojených štátov amerických.

1906 – Ruský cár Mikuláš II. otvoril v Petrohrade zasadnutie prvého voleného parlamentu v Rusku – Štátnej dumy.

1933 – Nacisti spálili na Opernom námestí v Berlíne 20.000 kníh od autorov ako Karl Marx, Sigmund Freud, Bertolt Brecht a mnohých iných.

1940 – Nemecko začalo prvú fázu západného ťaženia, keď bez vyhlásenia vojny vtrhlo do neutrálnych krajín Holandska, Belgicka a Luxemburska.

1941 – Hitlerov zástupca v straníckom vedení a vedúci kancelárie NSDAP Rudolf Hess tajne odletel do Veľkej Británie, kde chcel dohodnúť s britskou vládou prímerie ešte pred začatím nemeckej ofenzívy na Východe. Hess zoskočil padákom v Škótsku neďaleko Glasgowa, kde ho britská tajná služba zajala a internovala do konca vojny. Po 24-hodinách Nemecko označilo Hessa za duševne chorého a jeho miesto vo vedení NSDAP prevzal Martin Borman.

2005 – Po dvojročnej výstavbe otvorili v nemeckom Berlíne Pamätník holokaustu. Na slávnostnom podujatí bolo okrem autora, amerického architekta Petra Eisenmana, prítomných asi tisíc hostí vrátane nemeckého prezidenta Horsta Köhlera, kancelára Gerharda Schrödera a tých, ktorí holokaust prežili. Pamätník tvorí 2711 betónových kvádrov rôznych výšok a hrúbok postavených na zvlnenom podklade od 0,5 do dvoch stupňov. Súčasťou memoriálu neďaleko Brandenburskej brány sú podzemné priestory, v ktorých sídli múzeum a informačné stredisko.

Skladba dňa

1960 – Bono Vox (vlastným menom Paul David Hewson), Glasnevin, Dublin, Írsko, spevák a skladateľ skupiny U2.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM