Lucia Lauková Správy Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Štvrtok bude slnečný a horúci, meniny má Vavrinec

Dnešná pranostika je priaznivá: Ak je na Vavrinca slnce, budú medu plné hrnce. Meniny má Vavrinec. Slnečno. Teploty 30 až 35 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Štvrtok bude slnečný a horúci, meniny má Vavrinec
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 21 až 18 a najvyššie denné 32 až 35 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 20 až 15 a najvyššie denné 30 až 34 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 20 až 16 a najvyššie denné 30 až 34 stupňov C.

Meniny má Vavrinec

Je vyrovnaný!

Vavrinec je západoslovanské meno, prevzaté z latinčiny a jeho význam je „pochádzajúci z mesta Lorenta“. Veľa mužov s týmto menom na Slovensku nenájdeme, ak ale predsa, tak ich oslovujeme Vavro, Vavrino. Meniny oslavujú 10. augusta.

Vavrincovia sú od útleho detstva spokojní sami so sebou. Rodičia nemajú s nimi veľké problémy. Študujú väčšinou s výborným prospechom a sú svedomití. Nadovšetko si vážia svoju rodinu a sú výrazne spoločenskí.

V jedle a pití sú veľkí pôžitkári. K menu Vavrinec sa vzťahujú aj niektoré pranostiky, spojené takisto s jedlom: Ak je na Vavrinca slnce, budú medu plné hrnce, Ako Vavrinec navarí, tak sa nám i jeseň darí alebo Na svätého Vavrinca švábka ide do hrnca.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Šťastné farby Vavrinca sú biela a zelená. Ochranné rastliny fenikel a valeriána, ochranné kamene zafír a citrín.

Stalo sa doma

1552 – Pri Plášťovciach sa odohralo prvé veľké bojové stretnutie s Turkami. Turci zvíťazili nad početnejšími habsburskými vojskami.

1664 – Cisár Leopold I. uzavrel vo Vasvári mier s Osmanskou ríšou. Turci získali Nové Zámky, ktoré sa stali najzápadnejším centrom tureckej provincie.

1847– V Čachticiach na 4. schôdzke (schôdza sa začala 9.10.) Tatrína prijali slovenskí národovci stredoslovenčinu za spisovný jazyk Slovákov.

1895 – V Budapešti sa konal kongres nemaďarských národov Uhorska. Kongres prijal program, ktorý odmietal maďarskú šovinistickú politiku, požadoval federalizáciu Uhorska, zavedenie všeobecného volebného práva a iné demokratické slobody.

1992 – Vznikla v Košiciach nezisková organizácia pre ochranu práv zvierat Sloboda zvierat.

2009 – V Bani Handlová v ťažobnom úseku Hornonitrianskych uhoľných baní Prievidza došlo k výbuchu horľavých plynov, ktorý si vyžiadal 20 ľudských životov.

Stalo sa vo svete

1675 – Položili základný kameň Kráľovského greenwichského observatória – greenwichskej hvezdárne v Londýne.

1792 – Francúzska revolúcia: Parížsky ľud vyplienil kráľovský palác v Tuilerie. Ľudovít XVI. bol uvrhnutý do väzenia.

1846 – Vo Washingtone (USA) založili Smithsonov inštitút (Smithsonian Institution), ktorý sa mal stať centrom pre vedecký výskum, financovaný z fondov, ktoré mu odkázal britský vedec James Smithson.

1913 – Mierom podpísaným v rumunskej Bukurešti sa skončila druhá balkánska vojna.

1920 – Vo francúzskom meste Sevres bola podpísaná zmluva medzi spojencami a Tureckom. Osmanská ríša bola prinútená vzdať sa všetkých svojich území okrem Malej Ázie.

1966 – USA vypustili svoj prvý mesačný satelit – Orbiter I.

2003 – Odohrala sa prvá svadba vo vesmíre, keď sa vzali veliteľ medzinárodnej vesmírnej stanice Jurij Malenčenko a jeho snúbenica Jekaterina Dmitrijevová.

Skladba dňa

1961 – Jon Farriss (rodený Jonathon James Farriss), Perth, Austrália, hráč na bicích nástrojoch a perkusista skupiny Inxs. Pod názvom The Farriss Brothers vznikla táto formácia v Sydney v auguste 1977. Koncertnú premiéru absolvovali 1. septembra 1979. V máji 1980 vydali prvý singel so skladbou Simple Simon, v októbri 1980 debutový album Inxs. Skladba Just Keep Walking bola ich prvým hitom v austrálskom rebríčku. V roku 1983 koncertovali prvýkrát v Spojených štátoch, o rok neskôr aj v Anglicku. V roku 1985 vydali album Listen Like Thieves. Veľmi úspešná pre skupinu bola druhá polovica 80. rokov. Vydali dvanásť štúdiových albumov, ten najnovší Original Sin vyšiel v novembri 2010. Tri z nich, The Swing, vydaný v máji 1984, Kick v októbri 1987 a X, vydaný v septembri 1990 sa dostali na čelo austrálskeho rebríčka. V Anglicku bol najúspešnejší Welcome To Wherever You Are z augusta 1992. K diskografii patrí aj tucet kompilačných a štyri live albumy. V anglickej hitparáde mali celkom 17 skladieb, úspešné boli What You Need, Devil Inside, New Sensation a Disappear.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM