Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Štvrtok prinesie prehánky i ochladenie, meniny má Jaroslava

Na tento deň padá pranostika: Apríl zimný, daždivý, úroda nás navštívi. Meniny má Jaroslava. Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky. Teploty 17 až 22 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Štvrtok prinesie prehánky i ochladenie, meniny má Jaroslava
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné 19 až 22 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Meniny má Jaroslava

Ženské meno Jaroslava má slovanský pôvod a význam mena je „slávna silou“.

Jarky sa vyznačujú pohotovými reakciami. Vždy majú čo povedať a vravia to nahlas. V spoločnosti si vyžadujú pozornosť. Ich maličký svet je im nadovšetko. Sú temperamentné a pôsobia dojmom, že sú veľmi sebavedomé, ale to je často len zdanie. Vôľová úroveň týchto žien klesá a neraz sa mení na tvrdohlavosť.

Ich obľúbené farby sú ružová, biela a zelená, ochranné rastliny myší chvost, fialka a mäta, ochranné kamene achát, zafír a koral.

Stalo sa doma

1991 – V Košiciach sa začal (trval do 27. apríla) mimoriadny snem VPN, na ktorom sa ako samostatný subjekt oddelilo HZDS na čele s Vladimírom Mečiarom.

2006 – Krajský súd v Bratislave oslobodil exriaditeľa SIS Ivana Lexu v kauze triptych Klaňanie sa troch kráľov. Zrušil tak prvostupňový rozsudok Okresného súdu Bratislava 3 z 25. januára 2005, ktorý ho uznal za vinného zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a odsúdil ho na peňažný trest pol milióna korún.

2008 – Slovenská kladivárka Martina Hrašnová hodila na atletickom mítingu v maďarskom Veszpréme 73,11 m, čo znamenalo víťazstvo a druhý najlepší výkon roka na svete.

2009 – V žrebovaní hry Loto padol v prvom ťahu jackpot vo výške 3.014.660 eur (90.819.650 Sk). Išlo o štvrtú najvyššiu výhru v histórii Lota.

Stalo sa vo svete

1607 – Kapitán John Smith pristál pri myse Henry vo Virgínii so skupinou kolonistov, ktorí založili prvú stálu anglickú osadu v Severnej Amerike.

1937 – Nemecké letectvo (légia Condor) bombardovalo sedemtisícové baskické mestečko Guernica, zahynulo vtedy 1654 osôb a 889 bolo zranených. Táto udalosť sa stala aj námetom pre známy obraz slávneho španielskeho maliara Pabla Picassa.

1986 – V centrálnej ukrajinskej jadrovej elektrárni v Černobyle došlo k výbuchu štvrtého bloku reaktora a k následnému požiaru. Bolo to dovtedy najväčšie nešťastie v dejinách jadrovej energetiky, pri ktorom sa uvoľnilo množstvo rádioaktívnych látok, ktoré postupne zamorili takmer celú Európu.

1994 – V Južnej Afrike sa začali prvé slobodné multirasové voľby od pádu režimu apartheidu. Africký národný kongres Nelsona Mandelu získal 62,65 percent hlasov a Mandelu onedlho zvolili za prezidenta.

2008 – Filantrop David Rockefeller daroval Harvardovej univerzite 100 miliónov dolárov, čo bol najväčší dar od absolventa v histórii tejto najbohatšej a najstaršej americkej vysokej školy.

Skladba dňa

2013 – Zomrel legendárny americký country spevák GEORGE JONES, ktorého preslávil hlavne už kultový megahit He Stopped Loving Her Today. Narodil sa 12.9.1931.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM