Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Suché fašiangy, dobrý rok

Na Slovensku bude v nedeľu prevažne oblačno, ojedinele hmla, s teplotami 0 až 5 stupňov C. Počasie u nás ovplyvňuje výbežok tlakovej výše.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Suché fašiangy, dobrý rok
Zdroj: TASR

Západ: Slnečno. Najvyššia denná teplota 4 až 6 st. Prevažne juhovýchodný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h).

Stred: Polojasno až oblačno. Dopoludnia ojedinele zamračené nízkou oblačnosťou alebo hmlisto. Najvyššia denná teplota 1 až 5, na juhu kraja miestami okolo 7 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –3 st. Slabý vietor.

Východ: Jasno až polojasno, dopoludnia ojedinele zamračené nízkou oblačnosťou alebo hmla. Popoludní miestami zväčšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota 4 až 8, na Spiši okolo 2 st. Slabý vietor.

Meniny má Perla

Ženské meno Perla je novšie meno a je slovenským variantom mien Margaréta, Margita, ktoré sú orientálneho pôvodu a v preklade znamenajú „perla“. Perly majú vážnu a ťažko pochopiteľnú povahu. Sú aj dosť uzavreté. Tieto ženy sa zaujímajú o všetko, čo bezprostredne súvisí so životom.

V štúdiu sa preto väčšinou zameriavajú na lekársku vedu. Bývajú príkladnými matkami, no niekedy im chýba viac autority na usmernenie svojich potomkov. V partnerskej oblasti si vyčítajú istú slabosť.

Stalo sa doma

1866 – Narodil sa v Dolnom Kubíne spisovateľ a lekár LADISLAV NÁDAŠI JÉGÉ, ktorý vynikol najmä historickými prózami ako Wieniawského legenda alebo jeho najznámejší román Adam Šangala. Zomrel 2.7.1940.

1736 – Vo Viedni sa konal sobáš následníčky trónu Márie Terézie a Františka Štefana Lotrinského.

Stalo sa vo svete

1541 – Bolo založené mesto Santiago de Chile.

2004 – Americký hračkársky koncern Mattel, výrobca bábiky Barbie a jej priateľa Kena, oznámil, že dvojica „sa rozišla“. Dve bábiky sa prvý raz stretli v televíznej reklame ešte v roku 1961.

Skladba dňa

1939 – Narodil sa Raymond Daniel Manzarek známy ako Ray Manzarek, (zomrel 20. máj 2013, Rosenheim, Nemecko). Bol americký hudobník, preslávil sa ako člen skupiny The Doors v rokoch 1965–1973.

The Doors bola legendárna americká rocková skupina, ktorá vznikla v roku 1965 z Los Angeles, preslávená tým, že vyniesla hudbu undergroundu z podzemia na výslnie. Ide o umelecky výnimočnú a jednu z historicky najvýznamnejších formácií rockovej hudby, ktorá svojou produkciou ovplyvnila mnoho umelcov v ďalšej histórii tejto hudobnej sféry.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM