Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Svetový deň vody má byť zamračený, kvapkať môže aj z oblohy

Pranostika na dnes vraví, na Kazimíra pohoda - na kobzole (zemiaky) úroda. Meniny má Beňadik. Prevažne zamračené, občasný dážď a na horách sneženie. Teploty 10 až 15 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Svetový deň vody má byť zamračený, kvapkať môže aj z oblohy
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 10 až 7 a najvyššie denné 12 až 15 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 9 až 4 a najvyššie denné 10 až 14 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 9 až 5 a najvyššie denné 10 až 14 stupňov C.

Meniny má Beňadik

Pôvod tohto mena z latinského Benedicrus, čo znamená požehnaný, blahoslavený. Z tohto muža pôsobí množstvo energie a duchovna. Je vnímavý a tak mu nerobí problém vcítiť sa do problémov okolia a svojich blízkych. Má dar postrehnúť dôležité veci, ktoré sa dejú okolo neho a tiež vie čítať medzi riadkami.

Vždy vie ako reagovať v danej situácii a tiež kedy je nežiaduci. Preto sa nemusíte báť, že vás bude obťažovať pri súkromnom rozhovore. V priateľstve a láske je príliš materialistický a prieberčivý.

Pre všetkých z jeho okolia, ale aj pre neho samého bude ťažké nájsť vhodné kompromisy, aby bol aj „vlk sýty“ a „ovca celá“. Aby nastala nejaká rovnováha, medzi oboma stranami, bude potrebné obetovať nejaké tie aktivity ako z jeho strany, tak aj z opačnej. Tiež je potrebné mu vysvetliť, že nie vždy čo povie, je sväté. Tieto základy by mu však mali vštiepiť jeho rodičia ešte v rannom veku.

Stalo sa doma

1920 – V Kežmarku bola založená Spišskonemecká strana a jej prvým predsedom bol Karl Bruckner. Strana vyjadrovala odmietavý postoj k ČSR.

1945 -V Moskve sa začali osemdňové rokovania čs. politických predstaviteľov (KSČ, Sociálnodemokra­tickej strany, Národnosocialis­tickej strany, Ľudovej strany a Slovenskej národnej rady) o programe a podobe prvej vlády Národného frontu Čechov a Slovákov.

1968 – Antonín Novotný rezignoval na funkciu prezidenta ČSSR.

1973 – Poslanci Federálneho zhromaždenia opäť zvolili Ludvíka Svobodu za prezidenta ČSSR.

1996 – NR SR prijala zákon o územnom a správnom členení Slovenska. Územie Slovenska bolo rozdelené na 8 krajov a 76 okresov.

Stalo sa vo svete

1630 – Na území dnešných Spojených štátov uzákonili prvú legislatívu zakazujúcu hazardné hry.

1903 – Kvôli extrémnemu suchu vyschli Niagarské vodopády.

1904 – V anglickom denníku London Daily Illustrated Mirror bola uverejnená prvá farebná fotografia na titulnej strane v dejinách žurnalistiky.

1917 – USA ako prvý štát sveta uznali dočasnú ruskú vládu.

2001 – Spojené štáty požiadali približne 50 ruských diplomatov, podozrivých zo spravodajskej činnosti, aby opustili územie USA. Tento krok Washingtonu bol reakciou na prípad Roberta Hanssena, bývalého agenta Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), obvineného zo špionáže pre Moskvu.

2002 – Od krku nadol ochrnutá Britka vyhrala proces o práve rozhodnúť o vlastnej smrti. Išlo o medzník v britských právnych sporoch súvisiacich s eutanáziou. Štyridsaťtriročná sociálna pracovníčka, ktorej meno zostalo utajené, sa dozvedela verdikt súdu cez videospojenie.

Skladba dňa

1948 Narodil sa anglický hudobný skladateľ ANDREW LLOYD WEBBER, autor známych muzikálov ako napríklad Jesus Christ Superstar, Fantóm opery, Evita či Jozef a jeho čarovný farebný plášť.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM