Lucia Lauková Správy Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Teplota sa v stredu môže vyšplhať na 23 °C, meniny má Ctibor

Pranostika na dnes hovorí: Aký je september, taký bude i marec. Meniny má Ctibor, Prevažne polooblačno. Teploty 18 až 23 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Teplota sa v stredu môže vyšplhať na 23 °C, meniny má Ctibor
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné 20 až 23 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 12 až 7 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 12 až 8 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Meniny má Ctibor

Mužské meno Ctibor má slovanský pôvod a jeho voľný preklad znie „bojuj za česť“. Na Slovensku sa stretneme s nositeľmi tohto mena len výnimočne a oslovujeme ich Ctiborko, Borko. Meniny majú 13. septembra.

Nositelia mena Ctibor sa správajú dosť váhavo a nevľúdne, často sú mlčanliví. Mohli by sme sa domnievať, že sa hnevajú, kým oni sú iba utiahnutí do seba. Sú tiež opatrní, nedôverčiví a málo ovplyvniteľní.

Blízky vzťah nadväzujú až po dôkladnom zvážení. Ako študenti sú Ctiborovia schopní disciplíny a značného vypätia. Oslovuje ich dramatické umenie.

Môžu mať slabší žalúdok, preto potrebujú vyváženú a pravidelnú stravu. Ctiborov ovplyvňuje planéta Merkúr. Ich šťastnými farbami sú hnedá, sivá a oranžová. Ochranné rastliny saturejka, valeriána, kamene zafír a citrín.

Stalo sa doma

1705 – Zomrel v tureckom meste Izmit vodca protihabsburského povstania IMRICH TÖKÖLI. Narodil sa 25.9.1657 v Kež­marku.

1831 – Zomrel v Ostrihome kardinál ALEXANDER RUDNAY, uhorský prímas a veľký podporovateľ slovenských emancipačných (jazykových a kultúrnych) snáh. Narodil sa 4.10.1760.

1897 – Narodil sa v Šuranoch-Nitrianskom Hrádku roľník a politik VOJTECH TVRDOŇ, ktorý sa v čase okupácie južného Slovenska Maďarskom postavil na aktívny odpor a pomáhal prenasledovaným Židom, za čo bol internovaný v koncentračnom tábore v Nagykanizsi. Po druhej svetovej vojne bol poslancom v SNR za Demokratickú stranu (DS). Po komunistickom prevrate sa postavil proti kolektivizácii, za čo bol perzekvovaný. Zomrel v leopoldovskej väznici 22.12.1958.

1924 – Predstavením hry Kocúrkovo od Jána Chalupku slávnostne otvorili novú profesionálnu divadelnú scénu Východoslovenské národné divadlo v Košiciach.

1968 – Národné zhromaždenie ČSSR prijalo zákon o opatreniach v oblasti masovokomunikačných prostriedkov, ktorým sa v podstate obnovila cenzúra.

1999 – Spoločnosť Globtel (v súčasnosti Orange) spustila novú technológiu v oblasti mobilnej komunikácie – SIM Toolkit. Technológia uľahčila prístup k službám a dôležitým informáciám na princípe krátkych textových správ SMS

Stalo sa vo svete

1923 – Katalánsky generál Miguel Primo de Rivera y Orbaneja uskutočnil v Španielsku štátny prevrat a o dva dni na to so súhlasom španielskeho kráľa Alfonza XIII. nastolil vládu vojenského direktória.

1942 – Nemecká armáda začala priamy útok na Stalingrad.

1959 – Na povrch mesiaca dopadol prvý objekt pozemského pôvodu. Bola ním sovietska mesačná sonda Luna 2.

1974 – Členovia japonskej teroristickej „Červenej armády“ prepadli francúzske veľvyslanectvo v holandskom Haagu a zajali veľvyslanca a 13 osôb. Všetkých 17. septembra po splnení svojich požiadaviek prepustili.

1993 – Pred sídlom amerického prezidenta vo Washingtone sa odohral historický akt. Izraelský premiér Jicchak Rabin a predseda výkonného výboru Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) Jásir Arafat podaním ruky stvrdili platnosť v ten deň podpísanej Deklarácie o zásadách palestínskej autonómie.

1999 – Len štyri dni po podobnom incidente otriasol ruskou Moskvou ďalší teroristický čin. Skupina teroristov z Čečenska vyhodila do povetria deväťposchodový dom na juhu mesta. Zahynulo 200 ľudí.

2001 – Americký minister zahraničných vecí Colin Powell prvý raz potvrdil, že Usáma bin Ládin, o ktorom sa predpokladalo že sa skrýva v Afganistane, je podozrivý z útokov na Spojené štáty z 11. septembra 2001.

Skladba dňa

1977 – Fiona Apple, je americká skladateľka, speváčka a hudobníčka.Jej debutový album Tidal sa stretol s veľkým úspechom. Ako uvádza Wikipedia v dvanástich rokoch bola znásilnená. Prekonať jej traumatizujúci zážitok pomáhalo aj písanie piesní. Speváčka je známa svojím charakteristickým zafarbením hlasu, zložitými a expresívnymi textami.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM