Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Teploty budú opäť stúpať k 30-tke, meniny má Oskár

Pranostika na dnes hovorí: Vietor, ktorý sa strhne na Oskára, potrvá štyri dni. Meniny má Oskár. Slnečno. Teploty 25 až 30 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Teploty budú opäť stúpať k 30-tke, meniny má Oskár
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné 27 až 30 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov C.

Meniny má Oskár

Meno Oskár je na Slovensku málo zastúpené. Má germánsky pôvod a jeho význam je „božská kopija“. Oskárovia, ktorí slávia meniny 8. augusta, majú pozorovací talent. Dôkladne zhodnotia situáciu, kým začnú konať. Záleží im veľmi na ich súkromnom živote.

Povolanie si vyberajú tak, aby boli obklopení ľuďmi. Ak sa rozhodnú pre štúdium, uplatniť sa môžu dobre napríklad v oblasti medicíny.

Oskárovia sú citliví, často sa trápia záležitosťami, s ktorými nevedia pohnúť. Sú obdarení obdivuhodnou vitálnosťou a odolnosťou.

Ovplyvňuje ich planéta Saturn. Šťastné farby Oskárov sú čokoládová a bledozelená. Ochranné rastliny kostihoj a štiav, ochranné kamene zafír, achát a opál.

Stalo sa doma

1906 – Botanik, archeológ a etnograf Andrej Kmeť položil základný kameň budovy Slovenského národného múzea v Turčianskom sv. Martine. Múzeum sa začalo stavať z iniciatívy Muzeálnej slovenskej spoločnosti a dokončené bolo v roku 1908. Dnes sa nazýva Turčianske múzeum A. Kmeťa a plní úlohu regionálneho vlastivedného centra Turca.

1990 – V Trenčianskych Tepliciach sa konalo rokovanie vlád ČR a SR o variantoch fungovania federácie a vymedzení kompetencií medzi federáciou a republikami.

1993 – Počas osláv 130. výročia založenia Matice slovenskej boli na Národnom cintoríne v Martine pochované pozostatky spisovateľa Jozefa Cígera Hronského a jeho manželky, ktoré boli privezené z Argentíny.

2008 – Slovenská televízia spustila prenosmi z olympijských hier v čínskom Pekingu nový športový televízny okruh Trojku. STV3 ukončila svoje vysielanie 30.6.2011.

Stalo sa vo svete

1588 – Anglická flotila rozdrvila v bitke pri Gravelines španielsku flotilu, čím sa skončila španielska námorná dominancia.

1786 – Francúzski horolezci Jacques Balmat a Michel Paccard uskutočnili prvý výstup na Mont Blanc.

1918 – Prvá svetová vojna: Spojenecké vojská zvíťazili v bitke pri Amies. Nemecko tým začalo strácať svoje vydobyté pozície na západnom fronte.

1919 – V pakistanskom Rávalpindí podpísali Veľká Británia a Afganistan mierovú zmluvu.

1945 – Druhá svetová vojna: Sovietsky zväz vyhlásil vojnu Japonsku.

1945 – Zástupcovia štyroch víťazných mocností ZSSR, USA, Veľkej Británie a Francúzska sa v Londýne dohodli na vytvorení Medzinárodného vojenského tribunálu, ktorý mal súdiť nemeckých vojnových zločincov. Tribunál začal svoju činnosť 19.1.1946.

Skladba dňa

1961 – Narodil sa írsky hudobník a gitarista THE EDGE (vl. menom David Howell Evans), člen legendárnej írskej skupiny U2.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM