Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Utorok bude pod mrakom, s mrholením i slabším snežením

Dnešná pranostika hovorí: Na sv. Lukáše hojnosť chleba a kaše. Čaká nás premenlivá oblačnosť, na severe ojedinele prehánky. Teploty 10 až 15 °C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Utorok bude pod mrakom, s mrholením i slabším snežením
Zdroj: TASR

Západ: Oblačno až zamračené, hmlisto a miestami mrholenie alebo slabý dážď. Najvyššia denná teplota 9 až 11 st. Východný až juhovýchodný vietor 10 až 30 km/h, v nárazoch ojedinele do 55 km/h.

Stred: Oblačno až zamračené, hmlisto a miestami mrholenie alebo slabý dážď. V polohách nad 1800 m sneženie. Najvyššia denná teplota 8 až 11, na Horehroní miestami 6 až 8 st. Teplota vo výške 1500 m okolo 3 st. Prevažne slabý vietor.

Východ: Oblačno až zamračené, hmlisto a ojedinele mrholenie alebo slabý dážď. Najvyššia denná teplota 6 až 10 st. Prevažne slabý vietor.

Meniny má Lukáš

Mužské meno Lukáš má latinský pôvod a v preklade znamená „pochádzajúci z Lukánie, kraja v južnom Taliansku“. Lukášov charakterizuje hlboký zmysel pre spravodlivosť. Sú plachí.

Za ich nedôverčivým pohľadom sa skrýva láska k ľuďom. Menej príjemné sú ich občasné pichľavé reakcie. Lukášovia neustále prehodnocujú situácie, do ktorých sa dostávajú. Hoci sú úspešní študenti, pre povolanie sa rozhodujú ťažko. Sú vitálni.

Stalo sa doma

1806 – Narodil sa v Krupine básnik a cirkevný hodnostár KAROL BRAXATORIS, brat Andreja Sládkoviča a zástanca štúrovskej slovenčiny. Zomrel 12.5.1869.

1874 – Narodil sa v Tajove prozaik a dramatik, predstaviteľ realizmu v slovenskej literatúre JOZEF GREGOR TAJOVSKÝ, autor známych spoločensko-kritických próz ako napríklad Maco Mlieč, Mamka Pôstková alebo Horký chlieb. Výrazne sa však presadil aj ako dramatik. Medzi jeho najznámejšie hry patria: Sľuby, Ženský zákon či Statky-zmätky. Zomrel 20.5.1940.

Stalo sa vo svete

1871 – Zomrel britský matematik, konštruktér počítacích strojov, vynálezca oftalmoskopu a tachometra CHARLES BABBAGE. Narodil sa 26.12.1791.

1931 – Zomrel americký vynálezca, podnikateľ a priekopník všestranného využitia elektrickej energie THOMAS ALVA EDISON. Preslávil sa množstvom objavov v elektrotechnike, spojovacej technike, mechanike, letectve a chémii. Z jeho asi 1300 patentovaných vynálezov vynikajú najmä automatický telegraf, žiarovka, fonograf a megafón. Narodil sa 11.2.1847.

Skladba dňa

Hudobným oslávencom je Chuck Berry, americký spevák, gitarista a skladateľ. Podľa mnohých znalcov a odborníkov jeden z najvplyvnejších rockových gitaristov a skladateľov.

Okrem iných je autorom hitov, ktoré sú považované za základné kamene rock and rollu, Brown Eyed Handsome Man, Roll Over Beethoven, Sweet Little Sixteen, School Day, Johny B. Goode, Rock´n Roll Music, Reelin´ & Rockin´ alebo Memphis Tennessee.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM