Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V piatok bude teplo a miestami zaprší, meniny má Aleš

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Keď v apríli vrana kváka, bude v roku veľká psota. Meniny má Aleš. Polooblačno až oblačno, na východe prehánky, ojedinele búrky. Teploty 16 až 21 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V piatok bude teplo a miestami zaprší, meniny má Aleš
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 14 až 11 a najvyššie denné 18 až 21 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 13 až 8 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 13 až 9 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Meniny má Aleš

Mužské meno Aleš je českou podobou ruského mena Alexej, ktoré je gréckeho pôvodu a znamená „obranca“. Nositeľov tohto na Slovensku menej častého mena oslovujeme Alino, Ali. Meniny majú 13. apríla.

Alešovia sú veľmi aktívni a pozorní muži. Ak treba, vedia vyvinúť úsilie, ale vedia sa tiež tváriť ako mŕtvi, tak ako orgován, ich rastlinný totem, ktorý očakáva jar.

Títo muži niekedy vyžadujú nemožné. Majú spoľahlivú a najmä intenzívnu pamäť. Sú aj spoločenskí a chvíľami až nebezpečne zvedaví. V náročných situáciách vedia šikovne kľučkovať.

Sú životaschopní, ale predsa sa stáva, že prejavujú isté obavy o svoje zdravie. Mali by sa vystríhať duševnej prepracovanosti a vyhýbať sa najmä konzumácii cukru a mastného mäsa.

Stalo sa doma

1913 – Na parížskej Sorbonne bola promovaná prvá Slovenka za doktorku, keď svoju doktorskú prácu o Ľudovítovi Štúrovi obhájila Helena Turcerová – Devečková.

1950 – V noci sa v celej ČSR uskutočnila tzv. akcia K, pri ktorej Ľudové milície a Štátna bezpečnosť prepadli a následne zlikvidovali mužské a ženské kláštory a uväznili mnohých kňazov. Perzekúcie sa najviac dotkli biskupov Jána Vojtaššáka, Michala Buzalku a Pavla Gojdiča, ktorých súd v roku 1950 odsúdil za zradu vlasti a republiky na doživotné odňatie slobody a občianskych práv. Od roku 1993 je tento deň pamätným dňom SR – Deň nespravodlivo stíhaných.

1963 – Narodil sa v Zlatých Moravciach úspešný zápasník – reprezentant JOZEF LOHYŇA.

1994 – Zomrela v Bratislave poetka a prekladateľka MARGITA DOBROVIČOVÁ. Narodila sa 26.6.1953.

2008 – Slovenský reprezentant Mário Filipovič vyhral na SP v Pekingu v športovej streľbe súťaž v trape výkonom 142 bodov.

Stalo sa vo svete

1741 – Vo Woolwichi pri Londýne (Veľká Británia) založili prvú vojenskú akadémiu na svete – Kráľovskú vojenskú akadémiu (Royal Military Academy).

1994 – ZSSR a Japonsko podpísali pakt o vzájomnej neutralite.

1943 – Príslušníci nemeckého Wehrmachtu objavili masové hroby poľských dôstojníkov, kňazov a intelektuálov pri ruskom meste Katyň, v ktorých sa našlo cca 14.000 tiel. Vyšetrovanie tejto tragédie bolo ukončené s tým, že masaker nemožno kvalifikovať ako genocídu, ale ako vojnový zločin, ktorý je v súčasnosti už premlčaný. Za masové popravy boli zodpovedné jednotky sovietskej NKVD, ktoré na Stalinov príkaz začali poľských dôstojníkov likvidovať už v prvej polovici mája 1940. Poľský parlament v roku 2007 schválil 13. apríl ako Pamätný deň obetí katynskej masakry.

1945 – Sovietske vojenské jednotky oslobodili Viedeň (Rakúsko).

1964 – Ako prvý černošský herec získal Sidney Poitier najvyššie filmové ocenenie Oscara za úlohu vo filme Poľné kvety (Lilies of the Field, 1963).

1986 – Pápež Ján Pavol II. navštívil ako prvý najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi židovský chrám – Hlavnú synagógu v Ríme, v ktorej sa modlil spolu s rabínom Eliom Toafom a vo svojom príhovore vysvetlil úsilie katolíckej cirkvi prekonať predsudky voči Židom.

1999 – Vojenské jednotky NATO omylom zaútočili na konvoj civilistov (kosovských Albáncov). Konvoj sa v čase bombardovania nachádzal na ceste medzi mestami Prizren a Djakovica, pričom zahynulo 75 osôb a 26 bolo zranených.

Skladba dňa

1962 – Hillel Slovak, Haifa, Izrael, exgitarista skupiny Red Hot Chilli Peppers. Keď mal štyri roky, rodina sa presťahovala do Spojených štátov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM