Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V prvý marcový víkend si užijeme jarnú idylku

Pranostika na dnešný deň hovorí: V marci pastier palica, hor na plecia širica. Prvý marcový víkend bude priam jarné počasie, teploty 6 až 17 °C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V prvý marcový víkend si užijeme jarnú idylku
Zdroj: TASR

Západ: Prevažne polojasno. Najvyššia denná teplota 15 až 17 st. Juhovýchodný až južný vietor 5 až 9 m/s (20 až 30 km/h), v nárazoch miestami až okolo 20 m/s (70 km/h).

Stred: Prevažne polojasno. Najvyššia denná teplota 13 až 17 st. Teplota vo výške 1500 m okolo 4 st. Prevažne južný vietor 5 až 8 m/s (20 až 30 km/h), v nárazoch miestami okolo 15 m/s. Miestami, najmä vo východných okresoch, slabší vietor.

Východ: Prevažne polojasno. Najvyššia denná teplota 13 až 17 st. Prevažne južný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h), v nárazoch miestami okolo 15 m/s.

Meniny má Kazimír

Mužské meno Kazimír má slovanský pôvod a znamená „ten, kto kazí mier“. Kazimír je typ muža, ktorý všetko zvláda, podobne ako jeho totemový živočích losos. Keď Kazimír čosi chce, dosiahne to. Nazlostí sa len výnimočne, ak ale predsa, potom poriadne.

Títo muži sú zmyselní, ale aj nestáli, pretože často konajú v zajatí vášní. Kazimírov väčšinou láka kariéra politika. Ich obľúbená farba je zlatá. Ochranné rastliny ľubovník, zvonček, ochranné kamene jantár a achát. Kazimírovia by sa mali vyhýbať ponocovaniu.

Stalo sa doma

1632 – V Košiciach rozštvrtili vodcu sedliackeho povstania Petra Časára.

1932 – V Bratislave sa začali prvé majstrovstvá Slovenska v boxe.

Stalo sa vo svete

1969 – Narodila sa česká herečka EVA VEJMĚLKOVÁ, známa zo série filmov Fontána pre Zuzanu I., II., III., ktoré režíroval jej manžel slovenský filmový režisér Dušan Rapoš.

1877 – V ruskej Moskve mal premiéru Čajkovského slávny balet „Labutie jazero“.

Skladba dňa

1963 – Narodil sa Jason Curtis Newsted, americký basgitarista, najznámejšie je jeho pôsobenie v thrash metalovej skupine Metallica. Ku kapele sa pripojil v roku 1986 po smrti Cliffa Burtona. Newsted zostal jej členom až do roku 2001, čím sa z neho stal najdlhšie pôsobiaci basgitarista v tejto kapele.

Potom ako kapelu opustil, pokračoval so svojim projektom Echobrain, hral s Ozzym Osbournom a pridal sa k heavy metalovej skupine Voivod.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM