Lucia Lauková Správy Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V roku 1988 sa konala v Bratislave sviečková manifestácia

Dnešná pranostika hovorí: "Aké Zvestovanie Božej Matky, také Veľkonočné sviatky". Meniny má Marián. Prevažne polojasno, postupne až oblačno. Denná teplota 12 až 17 stupňov, na severe okolo 10 stupňov.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V roku 1988 sa konala v Bratislave sviečková manifestácia
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 6 až 3 a najvyššie denné 10 až 13 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 5 až 0 a najvyššie denné 8 až 12 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 5 až 1 a najvyššie denné 8 až 12 stupňov C.

Meniny má Marián

Mužské meno Marián má latinský pôvod a jeho význam je „patriaci rímskemu rodu Mariovcov“. Nositeľov tohto pomerne obľúbeného mena oslovujeme napríklad Maroš, Maroško, Majko.

Mariánovia, ktorí oslavujú meniny 25. marca, očakávajú veľa dôkazov lásky a oddanosti, no odpovedajú na ne dosť rezervovane. Ľahko strácajú odvahu, najmä keď sa dostaví neúspech, a niekedy sa správajú zatrpknuto. Sú vášniví, ich inteligencia je prenikavá, presná a rýchla.

Sú veľmi životaschopní. Mali by jesť veľa surovej zeleniny, kuracieho mäsa a rýb, aby sa udržali dlho v kondícii. Ovplyvňuje ich planéta Mars. Ich šťastné farby sú fialová a červená. Ochranné rastliny púpava, chmeľ, ochranné kamene diamant a jaspis.

Stalo sa doma

1942 – Narodil sa v Niedzici (dnes Poľsko) populárny divadelný, filmový (napr. Adela jěště nevečeřela, Tajemství hradu v Karpatech, Medená veža, Tisícročná včela, Noční jazdci) a muzikálový (napr. Na skle maľované) herec MICHAL DOČOLOMANSKÝ, člen činohry SND. Zomrel 26.8.2008.

1919 – Vavro Šrobár vyhlásil na Slovensku stanné právo v súvislosti so vznikom boľševickej Maďarskej republiky rád.

1939 – Maďarské lietadlá bombardovali letisko a civilné ciele v Spišskej Novej Vsi. Pri nálete zahynulo 13 vojakov a civilistov. Poškodené boli na zemi dve lietadlá B-534, tri AP-32 a po jednom lietadle Š-328 a B-71.

1942 – Z Popradu bol vypravený prvý transport Židov do nacistického koncentračného tábora v Osvienčime. Začali sa deportácie slovenských Židov.

1945 – Červenou armádou a rumunskými vojakmi boli oslobodené Banská Bystrica a Podbrezová.

1988 – V Bratislave na Hviezdoslavovom námestí sa uskutočnila tzv. sviečková manifestácia, na podporu náboženskej slobody a rešpektovania ľudských práv. Proti manifestácii zasiahla polícia, ktorá použila aj vodné delá. V roku 1993 bol tento deň vyhlásený za Pamätný deň SR – Deň zápasu za ľudské práva.

1999 – V Dunajskej Strede sa odohrala najväčšia masová vražda v kriminálnom podsvetí Slovenska. V bare Fontána bolo postrieľaných 10 členov kriminálnej skupiny, vrátane šéfa dunajskostredského podsvetia.

2009 – V Žiarskej doline (Západné Tatry) spadla najväčšia lavína, aká doteraz spadla na Slovensku.

Stalo sa vo svete

1881 – Narodil sa maďarský hudobný skladateľ, zberateľ ľudových piesní a klavirista BÉLA BARTÓK, ktorý spojil hudbu východu a západu. Ľudovú a starú hudbu kombinoval modernistickými postupmi, z čoho vznikali unikátne hudobné diela. Jeho tvorba sa skladá z niekoľkých sláčikových kvartet, klavírnych koncertov alebo baletu Zázračný mandarín či opery Hrad kniežaťa Modrofúza. Zomrel 26.9.1945

1908 – Narodil sa britský filmový režisér, producent a scenárista DAVID LEAN. Medzi jeho najznámejšie filmy patria: Most cez rieku Kwai, Lawrence z Arábie, Doktor Živago. Zomrel 16.4.1991.

1918 – Zomrel francúzsky hudobný skladateľ CLAUDE ACHILLE DEBUSSY, predstaviteľ hudobného impresionizmu. Narodil sa 22.8.1862.

1420 – Husitské vojsko porazilo pod vedením Jana Žižku pri Sudoměři križiacke vojsko.

1668 – V USA sa konali prvé preteky koní.

Skladba dňa

25. marca 1947 sa v Anglicku narodil britský spevák, klavirista a skladateľ Sir ELTON JOHN (vlastným menom Reginald Kenneth Dwight). Ako uvádza wikipedia na svojom webe, počas jeho 50-ročnej kariéry predal Elton John viac ako 300 miliónov nahrávok, vďaka čomu sa stal jedným z najpredávanejších hudobných umelcov na svete. Na konte m cze 50 hitov, ktoré sa umiestnili v prvej 40. Najúspešnejším singlom je pieseň s názvom Something About the Way You Look Tonight/Candle in the Wind 1997, ktorého sa podľa wikipedie, predalo viac ako 33 miliónov kópií po celom svete a stal sa najpredávanejším singlom všetkých čias.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM