Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V stredu bude obloha zamračená, vodičov potrápia snehové jazyky

Pranostika na dnešný deň sa naplní: Štvrtý deň jasný znamená mrákavy a nezdravý rok. Čaká nás zamračená obloha, sneženie i záveje. Teploty -2 až 3 stupne C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V stredu bude obloha zamračená, vodičov potrápia snehové jazyky
Zdroj: TASR

Západ: Zamračené so snežením, popoludní čiastočne zmenšená oblačnosť a ustávanie zrážok. Dopoludnia ojedinele tvorba snehových jazykov. Najvyššia denná teplota 1 až 4 st. Západný vietor 5 až 10 m/s, v nárazoch popoludní 15 až 20 m/s (20 až 35 km/h, 55 až 70 km/h).

Stred: Zamračené so snežením alebo snehovými prehánkami a tvorba snehových jazykov a závejov. Popoludní miestami menej zrážok. Najvyššia denná teplota –2 až 1 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –8 st. Juhozápadný až západný vietor 4 až 9 m/s, v nárazoch miestami okolo 16 m/s (15 až 30 km/h, 60 km/h). Na hrebeňoch hôr búrlivý vietor až víchrica.

Východ: Zamračené so snežením alebo snehovými prehánkami a tvorba snehových jazykov a závejov. Ojedinele hmla. Najvyššia denná teplota –3 až –1 st. Južný až juhozápadný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h). Na hrebeňoch hôr búrlivý vietor.

Meniny má Drahoslav

Mužské meno Drahoslav má slovanský pôvod, ktorého význam je „drahý tomu, komu je drahá sláva“. Drahoslavovia majú vyvážený charakter. Ich emotívnosť a aktívnosť je priemerná. Reagujú vždy s rozvahou, z hlbokého presvedčenia. Osobnostne sú títo muži prispôsobení čeliť životným ťažkostiam a bojovať až do konca. Zámerne si vyberajú povolanie, kde môžu prejaviť svoje názory.

Snom Drahoslavov je stať sa napríklad advokátom, sudcom, členom parlamentu alebo publicistom. Ich citový život je pomerne ťažko pochopiteľný, lebo niekedy sa prejavujú ako vzťahovační, rebelantskí a konfliktní.

Stalo sa doma

1604 – Zomrel na hrade Šarvár (Maďarsko) uhorský magnát, významný protiturecký vojvodca FRANTIŠEK NÁDAŠDY, manžel legendami opradenej Alžbety Bátoriovej, ktorý na Slovensku vlastnil a spravoval viacero majetkov, alebo hradných panstiev. Narodil sa v roku 1554/1555.

1978 – Narodil sa v Bratislave profesionálny tenista DOMINIK HRBATÝ.

1960 – V Košiciach sa začala výstavba Východoslovenských železiarní (VSŽ).

Stalo sa vo svete

Svetový Braillov deň – Pripomína si ho od roku 2001 Svetová slepecká únia (WBU). V tento deň sa v roku 1809 narodil Louis Braille, tvorca slepeckého písma známeho ako Braillove písmo.

1643 – Narodil sa jeden z najuznávanejších fyzikov, matematikov a astronómov, sir ISSAC NEWTON. V diele Matematické základy prírodovedy sformuloval tri základné zákony klasickej mechaniky – Newtonove zákony: zákon zotrvačnosti, zákon sily a zákon akcie a reakcie. Objavil aj gravitačný zákon. Zomrel 31.3.1727.

Skladba dňa

1965 – Narodila sa Anna K, vlastným menom Lucianna Krecarová, česká speváčka a skladateľka. Do povedomia českého publika sa uviedla rolou Pachoľaťa v hre Kytice divadla Semafor Jiřího Suchého už v ôsmich rokoch.

Napriek tomu že jej prvé album Já nezapomínám (ktorej titulný duet naspievala s Láďom Křížkom) nebolo prijaté kritikou príliš pozitívne, malo veľký komerčný úspech (predalo sa ho 20 000 kusov).

Ilustračné foto

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM