Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V utorok nás niekde zastihne dážď

Pranostika na dnešný deň hovorí: Na svätého Tomáša, sneh je ako kaša. Oblačno, na severe miestami prehánky. Teploty 6 až 12 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V utorok nás niekde zastihne dážď
Zdroj: TASR

Západ: Polooblačno až oblačno, od juhu pribúdanie oblačnosti. Ojedinele slabý dážď alebo prehánky. Najvyššia denná teplota 10 až 12 st. Slabý, postupne severozápadný 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h).

Stred: Polooblačno až oblačno, od juhu pribúdanie oblačnosti. Ojedinele slabý dážď alebo prehánky, od približne 1100 m sneženie. Najvyššia denná teplota 7 až 11 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 0 st. Slabý, cez deň na juhozápade severozápadný 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h).

Východ: Polooblačno až oblačno, od juhu pribúdanie oblačnosti. Ojedinele slabý dážď alebo prehánky, od približne 1100 m sneženie. Najvyššia denná teplota 7 až 11 st. Slabý vietor.

Meniny má Tomáš

Mužské meno Tomáš má hebrejský pôvod a v preklade znamená „dvojča“. Osobnosť Tomášov sa neustále rozvíja. Charakteristické sú pre nich úprimnosť a dobré úmysly. Z hľadiska povahy sú dosť podobní svojmu zvieraciemu totemu pytónovi.

Od detstva sú pekní a milí. V citovom živote sú nekompromisní. Ak už nemilujú, zo vzťahu radšej odchádzajú, ako by sa mali pretvarovať. Tomášov ovplyvňujú planéty Saturn a Urán. Ich šťastná farba je modrá, ochranné rastliny medovka a ružový klinček, ochranný kameň jaspis.

Stalo sa doma

1376 – Ľudovít I. povýšil medzi slobodné kráľovské mestá Bardejov s rovnakými právami a povinnosťami, ako mali mešťania Košíc a Budína.

1849 – Bola vyhlásená tzv. oktrojovaná ústava, prvá ústava, ktorá sa vzťahovala na celú Rakúsko-Uhorskú monarchiu. Ústava však upevňovala moc panovníka, aj keď zakotvila viaceré liberálne slobody.

Stalo sa vo svete

1274 – Zomrel taliansky dominikánsky mních a najvýznamnejší teológ a filozof katolíckej cirkvi TOMÁŠ AKVINSKÝ. Narodil sa roku 1224 alebo 1225.

1926 – Uskutočnil sa prvý úspešný transoceánsky rádio-telefónny pokus o spojenie medzi New Yorkom (USA) a Londýnom (Veľká Británia).

Skladba dňa

1999 – Zomrel Ladislav Vodička (* 10. január 1931, Praha ), bol český country spevák, ktorý vystupoval napr. so skupinou Jiřího Brabca a potom s vlastnou skupinou Vodomilové. Naspieval niekoľko hitov.

Ladislav Vodička založil v roku 1974 vlastnú skupinu Vodomilové a z tej doby je aj jeho najväčší hit „Řidič tvrdej chleba má“. Po celú dobu svojej speváckej dráhy sa venoval štýlu country a vyslúžil si prezývku „český Johnny Cash“.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM