Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Víkend nám prináša snehové prehánky a mínusové teploty

Dnešná pranostika hovorí: V januári veľa dažďa, ale snehu málo, záhradám i poliam vždycky škodievalo. Prevažne zamračené, na mnohých miestach snehové prehánky.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Víkend nám prináša snehové prehánky a mínusové teploty
Zdroj: TASR

Západ: Premenlivá prevažne veľká oblačnosť a na mnohých miestach snehové prehánky alebo sneženie. Najvyššia denná teplota +1 až +3 st. Západný až severozápadný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h), neskôr zoslabne.

Stred: Premenlivá prevažne veľká oblačnosť. Na mnohých miestach snehové prehánky alebo sneženie. Najvyššia denná teplota –2 až +2 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –8 st. Západný až severozápadný vietor do 5 m/s (20 km/h), neskôr zoslabne.

Východ: Oblačno až zamračené so snežením, postupne ubúdanie zrážok a prechod k premenlivej oblačnosti. Najvyššia denná teplota –2 až +3 st. Teplota na horách vo výške 1000 m okolo –4 st. Prevažne slabý vietor.

Meniny má Radovan

Mužské meno Radovan má slovanský pôvod a znamená „radujúci sa“. Radovanovia sú oslnivé osobnosti so záhadným správaním. Týmto mužom nie je nič ľahostajné. Sú len málo ovplyvniteľní, ale pripravení prijať podnety od druhých.

Radovanovia sú najmä zmyselní. Prejavovať sa citovo pre nich neznamená vyslovovať veľké frázy, ale konať. Sú tiež elegantní, očarujúci a mimoriadne spoločenskí. Vždy vedia, čo povedať, aby sa ostatní cítili v ich spoločnosti dobre.

Stalo sa doma

1950 – Premiérou hry Kozie mlieko začalo svoju činnosť Nitrianske krajové divadlo – dnešné Divadlo Andreja Bagara.

1964 – Na majstrovstvách Európy v krasokorčuľovaní v Grenobli obsadil Karol Divín tretie miesto.

Stalo sa vo svete

V roku 1873 si americký vynálezca John Wesley Hyatt nechal zaregistrovať patent na výrobu celuloidu, ktorý sa stal základom pre výrobu plastov a filmov.

1918 – Rusko a Fínsko prijalo gregoriánsky kalendár.

Skladba dňa

1967 – Narodil sa Zakk Wylde, vlastným menom Jeffrey Phillip Wielandt, americký gitarista a spevák. 20. mája 1987 sa stal členom sprievodnej skupiny Ozzyho Osbourna, bývalého speváka Black Sabbath.

Keď v roku 1993 ohlásil Ozzy Osbourne ukončenie svojej hudobnej kariéry, založil Wylde vlastnú skupinu Pride and Glory. V roku 1994 vyšiel skupine album Pride and Glory. O rok neskôr sa Ozzy Osbourne vrátil na hudobnú scénu, a Wylde sa znovu pripojil k sprievodnej skupine.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM