Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Vo štvrtok si pripomíname Pamiatku zosnulých

Pranostika na dnes hovorí: "Do Všechsvätých babské leto, po Všechsvätých tepla nieto." Dnes je Pamiatka zosnulých. Oblačno, na severe a východe prehánky. Teploty 8 až 13 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Vo štvrtok si pripomíname Pamiatku zosnulých
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Západ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 7 až 4 a najvyššie denné 10 až 13 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 6 až 1 a najvyššie denné 8 až 12 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 6 až 2 a najvyššie denné 8 až 12 stupňov C.

Dnes je Pamiatka zosnulých

Pamiatku zosnulých zaviedol v roku 998 opát Odilo v benediktínskom kláštore Cluny. Prvého novembra večer začali vyzváňať a spievať žalmy za mŕtvych a na druhý deň slúžiť veľkú zádušnú omšu. Tento zvyk sa čoskoro rozšíril v celej západnej cirkvi. Na znak nesmrteľnosti duší a Božieho milosrdenstva ľudia na cintorínoch zapaľujú sviečky.

Stalo sa doma

1905 – Vznikol podnik Grafobal Skalica, keď viedenská firma Hammer a Voršak postavila v Skalici továreň na lekárske a laboratórne potreby a začala výrobu v oddelení ručne poťahovanej kartonáže a v tlačiarni.

1938 – Pod diktátom hitlerovského Nemecka bola vo Viedni medzi Maďarskom, Poľskom a ČSR podpísaná tzv. viedenská arbitráž. Na jej základe horthyovské Maďarsko okupovalo južné a východné Slovensko a Poliaci obsadili niektoré obce na Spiši a Orave.

2012 – Pri obci Kurimany, okr. Levoča, sa zrútil betónový diaľničný most vo výstavbe. K zrúteniu došlo počas betonáže mosta. Na mieste zahynuli dvaja robotníci, jeden ďalší zomrel pri prevoze do nemocnici a štvrtá obeť tragédie podľahla zraneniam v košickej nemocnici.

Stalo sa v zahraničí

1917 – Britský minister zahraničných vecí Arthur James Balfour vyjadril v liste (tzv. Balfourova deklarácia) predsedovi britskej sionistickej organizácie lordovi Rothschildovi podporu židovského osídľovania v Palestíne.

1930 – Kráľ Täfäri Mäkwännem bol korunovaný za etiópskeho cisára ako Haile Selassie I.

1936 – Televízny vysielač stanice BBC v Londýne (Veľká Británia) začal prvé pravidelné verejné televízne vysielanie na svete.

1953 – Parlament v Káráčí rozhodol, že Pakistan bude islamskou republikou.

1964 – Korunný princ Fajsal Ibn Abdul'azíz (Abd al-Azíz) as-Sa'úd sa stal novým kráľom Saudskej Arábie.

1976 – Za 39. amerického prezidenta (1977–1981) bol zvolený demokratický kandidát Jimmy Carter.

2000 – Medzinárodná vesmírna stanica (ISS) prijala prvú stálu posádku.

2010 – Vo voľbách do Snemovne reprezentantov Kongresu USA stratili demokrati amerického prezidenta Baracka Obamu absolútnu väčšinu.

2011 – Čínske štátne médiá oznámili, že na obežnej dráhe okolo Zeme sa po prvý raz spojili vesmírne lode, čím krajina urobila ďalší krok k vytvoreniu vlastnej vesmírnej stanice. Loď Šen-čou 8 – bez posádky – sa pripojila k experimentálnemu modulu Tchien-kung 1. Čína program vlastnej vesmírnej stanice spustila po tom, čo odmietli jej snahy o účasť na projekte Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).

Skladba dňa

1942 – Narodila sa v Trnave speváčka populárnej hudby EVA KOSTOLÁNYIOVÁ. Svoju krátku, ale úspešnú kariéru začala ako sólistka v Tatra revue v Bratislave. Od roku 1968 bola speváčkou v slobodnom povolaní a naspievala množstvo hitov ako napríklad Bábika – La Bambola, Poď so mnou, Až bude pokosená tráva, Keď si sám či Dobré ráno želám, s ktorým vyhrala Zlatú lýru. Zomrela 3.10.1975.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM