Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Vodiči by si mali dávať pozor na hmlu a poľadovicu

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na tento víkend výstrahu prvého stupňa takmer pre celé Slovensko pred hmlou a poľadovicou.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Vodiči by si mali dávať pozor na hmlu a poľadovicu
Zdroj: TASR

Výstraha platí do nedele (5. 2.) do 12.00 h. „Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (doprava, pohyb osôb, infraštruktúra – rôzne typy vedenia…). Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ upozorňujú meteorológovia. Rovnako varujú pred hmlou s dohľadnosťou 50 až 200 metrov.

Západ: Oblačno až zamračené a hmlisto. Od západu postupne miestami zmenšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota 7 až 11 st. Slabý až mierny premenlivý vietor.

Stred: Oblačno až zamračené a hmlisto, spočiatku na viacerých miestach s dažďom, od cca 800 m so snežením. Od západu ustávanie zrážok a miestami aj zmenšená oblačnosť. Spočiatku ojedinele tvorba poľadovice. Najvyššia denná teplota 1 až 6, pri zmenšenej oblačnosti okolo 8 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –2 st. Bezvetrie alebo len slabý vietor.

Východ: Prevažne zamračené a hmlisto. Spočiatku na viacerých miestach s dažďom, od cca 1200 m, neskôr už od cca 900 m, so snežením. Popoludní od západu ustávanie zrážok a ojedinele aj zmenšená oblačnosť. Spočiatku ojedinele tvorba poľadovice. Najvyššia denná teplota 1 až 6 st. Bezvetrie alebo len slabý vietor.

Meniny má Agáta

Ženské meno Agáta má grécky pôvod a v preklade znamená „láskavá, dobrá“. Agátina povaha je nestála a nepokojná. Agáta potrebuje istý čas, aby sa prispôsobila situácii. Žena s týmto menom je inteligentná, prívetivá, láskavá a svojej rodine dokáže byť oporou. Agátky milujú rodinné prostredie, kde si v detstve žijú väčšinou ako princezničky.

Tieto dámy sa môžu uplatniť napríklad v oblasti módy alebo vo verejnej správe. Rýchlo sa unavia. Mali by byť opatrné pri konzumovaní cukru a chleba, môžu totiž pribrať. Obľúbené farby týchto žien sú strieborná, zelená, biela a modrá.

Stalo sa doma

1850 – Rozvodnený Dunaj zalial celé centrum starej Bratislavy. Dunaj dosiahol výšku 518 centimetrov.

1914 – Na trati z Bratislavy cez Petržalku do Viedne začala pravidelne premávať električka.

Stalo sa vo svete

1840 – Narodil sa škótsky veterinár a vynálezca JOHN BOYD DUNLOP, ktorý na bicykel svojho syna vymyslel použiteľnú pneumatiku. Zomrel 23.10.1921.

1878 – Narodil sa francúzsky podnikateľ a zakladateľ automobilovej firmy Citroën ANDRÉ AUGUST CITROËN. Zomrel 3.7.1935.

Skladba dňa

1969 – Narodil sa americký R&B spevák a tanečník BOBBY BROWN. Bol rovnako členom New Edition a k jeho hitom patria piesne ako „My Prerogative“, „Don't Be Cruel“ a „On Our Own“. „On Our Own“ je pieseň z filmu Krotitelia duchov II. V rokoch 1992 – 2007 bola jeho manželkou Whitney Houstonová († 11. február 2012). Spolu mali dcéru Bobbi Kristinu Brownovú († 26. júl 2015).

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM