Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Začiatok pracovného týždňa bude slnečný, meniny má Zina

Dnešná pranostika znie: Májová tráva moc úžitku dáva. Meniny má Zina. Slnečno. Teploty 19 až 24 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Začiatok pracovného týždňa bude slnečný, meniny má Zina
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné 21 až 24 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 12 až 7 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 12 až 8 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Meniny má Zina

Ženské meno Zina má grécky pôvod a jeho význam je „dobrá“, „priateľská“. Nositeľky tohto na slovenskom území ojedinelého mena oslovujeme Zinka, Zinuška, Zinočka. Meniny majú 21. mája.

Tieto ženy sú najmä ľudské a prosociálne. Ak sa stretnete so Zinami, rozhodne sa s nimi nikdy nebudete nudiť. Majú sklon k ľahkomyseľnosti, čo im môže spôsobiť isté problémy.

Ziny zvládajú štúdium s prehľadom. Priťahujú ich povolania, v ktorých sa možno presadiť a skrýva sa v nich aj isté riziko. Cítia sa dobre v oblasti obchodu, alebo napríklad vo svete reklamy. Zdravie majú priemerné. Ziny by sa mali vyhýbať prepracovanosti, prospeje im pravidelné cvičenie, prechádzky a strava bohatá na železo.

Ovplyvňujú ich planéty Jupiter a Neptún. Šťastné farby Ziniek sú svetlozelená, biela a žltá. Ochranné rastliny skorocel, túžobník, ochranné kamene akvamarín a rubín.

Stalo sa doma

1920 – Slovenské národné divadlo (SND) v Bratislave uviedlo prvé slovenské predstavenie. Boli to jednoaktovky Jozefa Gregora Tajovského Hriech a V službe.

1936 – Na Konventnej ulici v Bratislave sa konalo ustanovujúce valné zhromaždenie Štúrovej evanjelickej spoločnosti, ktorá pôsobila do roku 1951.

1969 – Futbalový klub Slovan Bratislava porazil na bazilejskom štadióne sv. Jakuba FC Barcelonu 3:2 a získal Pohár víťazov pohárov – druhú najcennejšiu európsku klubovú trofej.

2007 – Na historicky prvú návštevu Slovenska zavítala holandská kráľovná Beatrix.

2008 – Slovenský rozhodca Ľuboš Michel viedol finále futbalovej Ligy majstrov medzi klubmi Manchester United – Chelsea Londýn. Zápas sa skončil 1:1 po predĺžení a rozhodli pokutové kopy. Vyhral Manchester United 6:5.

2012 – Cyklista Peter Sagan vyhral poslednú 8. etapu pretekov Okolo Kalifornie v uliciach amerického Los Angeles (72 km). Jazdec tímu Liquigas-Cannondale triumfoval na podujatí päťkrát a s celkovo ôsmimi etapovými víťazstvami prekonal dovtedajší rekord Američana Leviho Leipheimera. Okrem toho získal Sagan aj zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže.

Stalo sa vo svete

1840 – Nový Zéland bol vyhlásený za britskú kolóniu.

1904 – V Paríži založilo sedem futbalových družstiev organizáciu FIFA na čele s prezidentom Francúzom Robertom Guerinom.

1927 – Americký pilot Charles Lindbergh ako prvý pilot preletel sólovým letom Atlantický oceán.

1952 – Holandská kráľovná Juliana otvorila nový 72 kilometrov dlhý vodný kanál medzi Amsterdamom a Rýnom.

1956 – Na atole Bikini v južnom Pacifiku odpálili Američania svoju prvú lietadlom dopravenú vodíkovú bombu.

1968 – Neďaleko Azorských ostrovov sa potopila americká ponorka Scorpion s 99 mužmi na palube.

Skladba dňa

1980 – Narodil sa Gotye (Wouter Wally De Backer), Bruggy, Belgicko, spevák, skladateľ a multiinštrumen­talista. Mal necelé tri roky, keď sa rodina presťahovala do Austrálie. Naučil sa hrať na viacerých nástrojoch, prvými boli klavír a bicie nástroje. Na scéne je od roku 2001, v júni 2003 vydal debutový album Boardface. Na svojom konte má tri vydané albumy, ten tretí Making Mirrors vyšiel v auguste 2011. Z neho je aj hit Somebody That I Used To Know. Gotye získal spolu s novozélandskou speváčkou Kimbrou za tento hit 10. februára 2013 na 55. ročníku ceny Grammy v kategórii nahrávka roka a najlepšie vystúpenie dua/skupiny, tretiu Grammy získal za album Making Mirrors v kategórii alternatívny album.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM