Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Záver leta láka k vode, utorok ponúka horúce počasie

Knižka od Roalda Dahla, do uší hudba od Fiony Apple. Aj takto sa dá stráviť časť jedného z posledných naozaj horúcich dní v tomto roku.

Teploty ako v strede leta

V utorok (13. september) bude podľa informácií Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu na našom území jasno až polooblačno, ráno sa ojedinele vyskytne hmla alebo nízka oblačnosť. Počítajme s vysokými teplotami, maximá budú na úrovni 25 až 30 stupňov. Na horách vo výške 1500 m vystúpia na 12 stupňov. Zafúka slabý, na východe severný až severovýchodný vietor rýchlosťou do 5 m/s (20 km/h).

Blahoželáme Ctiborovi

Toto meno má slovanský pôvod, v preklade znamená „bojuj za česť". Ctiborovia sú váhaví, zavše nevľúdni, mlčanliví, utiahnutí do seba i disciplinovaní.

Ďalšou ich vlastnosťou je opatrnosť, k nej sa ešte pridáva aj nedôverčivosť a fakt, že sú málo ovplyvniteľní.

PREČÍTAJTE SI: STALO SA NA SLOVENSKU: Týždeň poznačila havária vrtuľníka i sexuálny škandál

Z histórie

V 1916 sa narodil britský spisovateľ ROALD DAHL, ktorého celý svet pozná ako autora kníh pre deti a dospelých.

V roku 1924 Chalupkovou hrou Kocúrkovo otvorili profesionálnu divadelnú scénu Východoslovenské národné divadlo v Košiciach. Rok 1968 a Národné zhromaždenie ČSSR prijalo cenzúru, presnejšie zákon o opatreniach v oblasti masovokomunikačných prostriedkov.

Historický moment sa udial v 1993 priamo pred Bielym domom vo Washingtone. Izraelský premiér Jicchak Rabin a predseda výkonného výboru Organizácie pre oslobodenie Palestíny Jásir Arafat potvrdili platnosť Deklarácie o zásadách palestínskej autonómie.

Fiona Apple – Criminal

V utorok slávi 38. narodeniny speváčka, klaviristka a skladateľka Fiona Apple, ktorej druhý album má vyše 90-slovný názov (ide o báseň, pozn.). Vďaka dĺžke názvu a tomu, že bodoval v americkom rebríčku albumov, je zapísaný v Guinessovej knihe rekordov.

My si z tvorby dnešnej oslávenkyne hráme pieseň Criminal. Zaujímavosťou pri tejto interpretke je to, že ako dvanásťročná bola znásilnená a práve vďaka hudbe, skladaniu textov a psychoterapii sa cez túto traumu snaží dostať.

SÚŤAŽ: Radi fotíte a chcete lepšie vybavenie? Stačí 1 fotka a hráte o špičkové zariadenie

Fiona Apple - Criminal
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM