Rôzne Zo Slovenska

Rarita, ktorá vás určite zaujme: Videli ste už vyše storočné prešovské noviny?

O čom sa písalo v novinách, ktoré kedysi a to už veru poriadne dávno vychádzali v Prešove? A to dokonca v šarišskom nárečí? Veď sledujte...

Ilustračný obrázok k článku Rarita, ktorá vás určite zaujme: Videli ste už vyše storočné prešovské noviny?
5
Galéria
Zdroj: Národné osvetové centrum

Číta sa to dnes už trochu obtiažnejšie, ale určite si prídete na svoje. Zadívajte sa do novín v šarišskom nárečí, ktoré sú už naozaj poriadne starým kúskom. Zachovalo ich Národné osvetové centrum a jeho portál kultúrneho dedičstva Slovenska.

Konkrétne ide o týždenník Naša zastava. Ten vychádzal v Prešove veru už poriadne dávno a to konkrétne v rokoch 1907 až 1918. Noviny pritom boli v šarišskom nárečí.

Nájsť sa v nich dajú naozaj zaujímavé informácie. My sme konkrétne vybrali číslo z júna 1910, v ktorom bol okrem iného uverejnený napríklad „Poľiticki rozhľed“, či „Višvetľene otazkoch“ alebo aj „Koňec šveta“. Keď sa do týchto novín začítate, dozviete sa aj o dobrom skutku.

„Pernyik Endre, duchovni z obci Berzevice, na internatuš chudobnich košickich študentoch 6150 koruni daroval. Dobri skutek, chtori ten o dobračinnosci znami duchovni z daľekej okoľici pochadzajicim dzecom venoval, sam še chvaľi,“ znie jedna zo správ. Viac ale už uvidíte na vlastné oči v našej galérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: archívne

To je ale kúsok: Pozrite si noviny z Prešova v šarišskom nárečí spred 108 rokov
5
Galéria
Zdroj: Národné osvetové centrum
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM