Svet Rôzne

Rebríček NAJ miest sveta: Bratislava je v porovnaní s okolitými metropolami na chvoste

Štúdia hodnotila celkovo 180 svetových metropol. Zameriavala sa na dopravu, ekonomiku, životné prostredie či verejnú správu. Na ktorom mieste skončila Bratislava?

Ilustračný obrázok k článku Rebríček NAJ miest sveta: Bratislava je v porovnaní s okolitými metropolami na chvoste
11
Galéria
Zdroj: TASR

Rebríček dokonalých veľkomiest zostavila španielska ekonomická univerzita v Navarre. Bratislava sa na základe ich hodnotenia umiestnila na 77. mieste. Oproti minulému roku si síce polepšila o 6 miest, ale v porovnaní s našimi susedmi stále výrazne zaostáva. Informoval o tom portál čas.sk.

Čo všetko hodnotili

Štúdia IESE Cities in Motion Index hodnotila 180 svetových metropol. Posvietili si na dopravu, ekonomiku, územné plánovanie, životné prostredie, verejnú správu, technológie či ľudský kapitál.

Najnižšie známky dostala Bratislava v kategóriách doprava a mobilita a taktiež vláda, kde hodnotili korupčný potenciál či zverejňovanie informácií. Naopak, zabodovala v územnom plánovaní, kde odborníci pozerali na počet architektonických kancelárií, obchodov i na počty ľudí na domácnosť. Ešte lepšie na tom bola v kategórii sociálna súdržnosť, kde Bratislava skončila na 13. mieste. Tu sa hodnotila kriminalita, zdravotníctvo a nezamestnanosť.

Naj mestom je New York

Na čele rebríčka tróni New York, za ním nasledujú európske veľkomestá Londýn a Paríž. Prvú päťku dokonalých miest doplnili Boston a San Francisco.

Ak porovnáme Bratislavu s hlavnými mestami okolitých krajín, máme čo doháňať. Najvyššie sa umiestnila Viedeň – na 15. mieste. Česká metropola skončila na 41. mieste, Varšave patrí 54. priečka a hlavné mesto našich južných susedov obsadilo 67. miesto.

Ilustračný obrázok

Bratislava
11
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM